2019.11.04. 07:00
Szőlőből lekvár – Almával vagy akár sütőtökkel dúsítják
A Szlovén Rába-vidék egyedülálló természeti szépségéhez hozzátartozik a portákon megbújó szőlőlugas a kékszemű kurminnal ugyanúgy, ahogy a mezőn termesztett szürke, kemény héjú sütőtök. Most, hogy a szüret és a betakarítás a végéhez közeledik, a gondos gazda, gondolva a jövőre, spájzolja a nap érlelte zöldségeket, gyümölcsöket.
Meggyes Ferenc és felesége, Hugi az idén sütőtökkel kombinálták a szőlőlekvárt: bevált Fotó: VN/HRL
Rábatótfaluban Meggyes Ferenc és felesége, Hugi vezet körbe portájukon, hangsúlyozva, hogy semmilyen kemikáliát nem használnak. A lemosó permetezést esővízben áztatott csalánnal, illetve teafaolajjal végzik. A tágas konyhában elmondják, a szőlőlekvár készítése a szlovénok körében ősidőkre nyúlik vissza, mivel a népi gyógyászat szerint a szőlőnek vértisztító hatása van, és segíti a sejtek megújulását, nem mellesleg pedig a szőlőlekvár rendben tartja az anyagcserét.
Beszélgetésünk folyamán kiderül, hogy náluk a lekvár készítése majd félnapos munkafolyamat, hiszen a negyvennégy évvel ezelőtt egybekelt házaspár nem használ semmiféle eltarthatóságot növelő adalékanyagot.
– Tavaly is készítettünk szőlőlekvárt, akkor almával kevertük – mesélte Meggyes Ferenc, miközben a tavalyi esztendőben préselt almalét kortyolgattuk. – Idén új ízeket szerettünk volna kipróbálni. Ezért sütőtökkel kevertük a szőlőt, ami olyan jól sikerült, hogy már a második adagot főzzük.
– A szőlő-sütőtök lekvárhoz a szőlőszemeket átmossuk, majd fél órán át forraljuk (abáljuk), és ezt követően átpasszírozzuk – kezdte a lekvárkészítés fortélyát Hugi. – A tíz liter „mustot” lassú tűzön kevergetve öt-hat órán át főzzük. Ezalatt a sütőtököt megsütjük, és másfél kilogrammot pürésítünk. A tökpürét hozzákeverjük a szőlőlekvárhoz, egyet rottyantjuk (összeforraljuk), és hozzáteszünk egy kilogramm cukrot. Az elkészült lekvárt lehet még fűszerezni levendulával, zsályával, illetve rozmaringgal. A lekvárt 2-3 deciliteres steril üvegekbe töltjük, tetejükre fordítjuk, és 3–5 napra száraz dunsztba tesszük.
Búcsúzásként még elmondják, süteményekhez kiváló ez az önmagában is finom csemege, de legjobban a tojásmálét megkenve jönnek elő a szőlő-sütőtök lekvár mennyei ízei.
A tojásmálé elkészítési módja pedig a következő: négy darab tojást egy evőkanál cukorral kikeverünk, hozzáöntünk egy csésze tejet, és annyi lisztet keverünk bele, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A tepsibe olvasztott zsírt öntünk, a sütőben forróra hevítjük, a kikevert tésztát a tepsibe öntjük. Addig sütjük, míg a tészta fel nem hólyagosodik. A sütőből kiszedve részekre vágjuk, azonnal szőlő-sütőtök lekvárral megkenve tálaljuk.