Csákánydoroszló

2014.05.22. 18:10

Romból szimbólum

Rönök - A hajdani rönöki romtemplom a határsávban a hidegháború szimbóluma volt. A vasfüggöny lebontása után osztrákok segítették újjáépítését. Erre emlékeztek.

Némethy Mária

A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóját ünnepelték a hétvégén a rönöki Szent Imre-templomnál. Nagyszámú érdeklődő vett részt az eseményen, ami magyar és német nyelvű szentmisével kezdődött. Tiszteletét tette a rendezvényen Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Orbán István, a szentgotthárdi járási hivatal vezetője, ott voltak jelenlegi és volt polgármesterek. A mise után Pékó Tamás, Rönök polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, majd ismertette a negyed évszázada történt eseményeket. Kitért az osztrák és a magyar nép szabadságszeretetére, és arra, hogy közös érdek megtartani azokat az értékeket, amit a két nép olyan sok áldozat árán létrehozott.

Sokan gyűltek össze Rönökön, magyar és osztrák oldalról is (Fotó: Rönök önkormányzata)

A beszéd után osztrák felszólalók következtek. Verena Dunst asszony, Burgenland tartomány tanácsosa, Frantz Majtzen, a Stájer tartomány parlamenti elnöke és dr. Ottmar Karas, az Európai Parlament alelnöke. A beszédek elhangzását követő kulturális programokban szlovén, horvát, osztrák és magyar fellépők adtak műsort.

A rendezvényt Elfride Jaindl asszony, a Mentsük meg a Szent Imre-templomot Egyesület elnöke, Christine Hofmeister az Európai Föderalisztikus Mozgalom ügyvivő elnökhelyettese és Rönök önkormányzata szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!