Csákánydoroszló

2016.12.16. 18:38

Szoknya lett a Vas Népéből

Csákánydoroszló - Környezettudatos napot tartottak az iskolában. A gyerekek újrahasznosított hulladékból készítettek ruhákat.

Budai Dávid

A csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskolában még a karácsonyvárás is a környezettudatosság jegyében telt. Pénteken az egész nap a környezetvédelemről szólt, a gyerekek a legkülönfélébb játékos feladatok megoldásával szinte észrevétlenül tanulták a környezettudatos életet, miközben persze remekül szórakoztak. Az iskola udvarán fölállított hatalmas fűtött sátor alatt több mint kétszáz diák hallgatta érdeklődve V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár előadását a környezetvédelemről, aki mindjárt le is szögezte: a hulladék nem azonos a szeméttel, hiszen előbbi még újrahasznosítható.

Az államtitkár a gyerekek nyelvén szólt arról, hogy egyre nehezebben cipel minket a Föld a hátán, hiszen jelenleg 7 milliárdnyian vagyunk, de 2050-ben a becslések szerint már 10 milliárdnyian leszünk. Megtudtuk: idén augusztus 8-án volt az ökológiai túllövés napja, vagyis az az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét, sajnos ez a dátum minden évben egyre korábbra esik. Majd az államtitkár egy Gandhitól vett idézettel folytatta: „A világ elég nagy ahhoz, hogy kielégíthesse minden ember igényét, de ahhoz túl kicsi, hogy kielégítse az egyén kapzsiságát."

Kétségtelen, hogy jelenleg a világban többet termelünk, mint amennyire szükségünk van. Elsősorban arra kell törekedni, hogy ne termeljünk hulladékot, ha pedig ez elkerülhetetlen, akkor az legyen újrahasznosítható, és így a lehető legkevesebb szemét keletkezik. Mindezek ellen tenni kell a jövőben, de ahogyan az államtitkár a gyerekhez szólva elmondta: – nélkületek nem lesz változás. Az államtitkári köszöntő után a tanulók meg is mutatták, hogy a hulladékgazdálkodásban már az élen járnak, legalábbis ami az újrahasznosítást illeti.

Kávéspohár, teafilter, szívószál, kupakok, fólia és persze az elmaradhatatlan Vas Népe újság született újjá a gyerekek és segítőik: tanárok és szülők jóvoltából. Mind a nyolc évfolyam egy-egy tanulója bemutatta hulladékruháját, a közönség legnagyobb örömére. Kreatív ötletekből aztán nem is volt hiány.

Hogy mennyire nem, azt most galériánkban ön is megnézheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!