Csepreg

2014.01.28. 16:50

Levegőhöz jutott a kisváros

Csepreg - Mennyiben könnyített a város gazdálkodásán a Magyar Államtól kapott 50 millió forint? - kérdeztük Király Árpád polgármestertől.

Varga Krisztina

A testület már a váratlanul érkezett „egyéb kiegészítő támogatás" előtt összeállította költségvetési koncepcióját, ami a több éves gyakorlatnak megfelelően ezúttal sem fedezte volna az intézmények jogos igényeit. Most viszont jobb alapokról indulhatnak – számolt be a város első embere.

– A támogatást feladataink biztonságos teljesítéséhez kaptuk, így elsősorban erre a célra csoportosítjuk a kapott keretet. Bár az iskola működtetését átadtuk, ahhoz havonta hárommillió forinttal hozzá kell járulnunk– a kapott összeg egy jelentős részéből ezt fedezzük. A támogatás lehetővé teszi, hogy elkészíttessük a komplex településrendezési tervet, ami már tavaly esedékes volt. Ha nem jön ez a segítség, az idén is csak minimális módosításokat tudtunk volna végrehajtani. Juttatunk a keretből az önkormányzati intézményeknek is, amelyek már jó ideje alulfinanszírozottak.

A városközpont megújítását szolgáló beruházásért már nem tartozik a város – hitelüket átvállalták. Fotó: Horváth Csaba

Bár a helyzet még így sem optimális, de így legalább a saját erőből felszabaduló összegből futja némi fejlesztésre is. A polgármester megemlíti a belterületi utak, járdák, a csapadékvíz elvezetés örökzöld témáját, a Területi Gondozási Központ korszerűsítését, a szolgáltatóház fejlesztését. Ezekhez társul a Sportegyesület által elnyert Leader pályázat, amelyből játszóteret építhetnek, és már túl van a pályáztatáson az ivóvíz-minőség javítási projekt is, amely a víztisztító gépeinek megújulását hozza.

– Valamivel konszolidáltabb gazdasági év elé nézünk az idén – bizakodik Király Árpád. – Nagy könnyebbség az is, hogy megszabadultunk a több mint ötvenmilliós hiteltartozásunktól, amit még 8-10 évig törleszthetett volna a város. De azért azt sem hallgathatom el, hogy ez azért még nem a kánaán. A februárban elfogadásra kerülő költségvetésünkben még így is húszmilliós hiány mutatkozik. Így valószínűleg ebben az évben is pályázni fogunk a korábbi önhikit felváltó, működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra csak fele akkora összegben, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!