Csepreg

2014.11.30. 09:00

Testben és lélekben - A témákat osztályfőnöki órákon folytatják

Ahogy minden ősszel, úgy a múlt héten is összefogott Csepreg, hogy gyermekeik élményszerű kóstolót kapjanak az egészséges életmódból.

Tersztyánszky Krisztina

Az egészségnap hagyománya sok-sok évre tekint vissza a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskolában. A kezdeményezés Simon Marianna tanárnőnek és a város védőnői szolgálatának köszönhető. Az iskola pedagógusai minden ősszel megrendezik a sok előkészítést igénylő programot, amit a diákok már nagyon várnak. Szerencsére városszerte sok segítőjük akad. Megmozdulnak ilyenkor a csepregi egészségügyi szakemberek, és a szülők közül is mindazok, akik hivatásuk révén valamivel gazdagítani tudják az egészség megőrzéséről szóló foglalkozások sorát. A szervezők már évek óta arra is nagy gondot fordítanak, hogy ne csak a testi, hanem a lelki egészség, teljesség eléréséhez is segítséget adjanak a diákoknak.

Mivel a mozgás nélkülözhetetlen a jó közérzethez, a program csütörtök délután ezúttal is a Makk Marci zsámolyfoci kupával kezdődött. Hatalmas hangzavar és szurkolás zaja töltötte be az iskola tornacsarnokát, hiszen a nyolc évfolyam valamennyi osztályából tizenhat csapat mérte össze ügyességét. A szervezésben a Csin-talan Ifjúsági Egyesület segítette az iskola testnevelőit, Piros László vezetésével.

Nagy Andrea, Nagy Zsuzsanna, Savanyó Nóri, Savanyó Eszter, Kardos Mátyás, Wellner Gergő, Horváth Mira gyümölcsökől, zöldségekből készített finom és egészséges műalkotásaikkal. Fotó: Szendi Péter

Pénteken délelőtt minden osztályban az egészség volt a tananyag, kinek-kinek az életkorához illő témákkal, és a diákok aktív közreműködésével. Az alsó tagozatosok programjait Borsfainé Tamási Eszter tartotta kézben. A kicsik zenés bemelegítéssel kezdték a napot, majd a helyes fogápolással ismerkedtek. A szülők, a nagyszülők, valamint a hátrányos helyzetű tanulók integrációját segítő pályázat jóvoltából rengeteg zöldség, gyümölcs és egyéb egészséges alapanyag került az asztalra, amiből a gyerekek közösen készítettek ínycsiklandó fogásokat.

A felső tagozatosok osztálytermeiben egész délelőtt egymást váltották az előadók. Gyermekorvos, nőgyógyász, gyógyszerész, drogmegelőzési szakember, mentőtiszt, védőnő, sőt gyógytornász, kozmetikus és méztermelő is volt a meghívottak közül. Valamennyien térítésmentesen, hivatástudatból vállalták, hogy a gyerekek ismereteit gazdagítsák.

A felső tagozatosok sem ültek egész délelőtt az iskolapadban: a lúdtalptorna és a preventív gerinctorna átmozgatta minden porcikájukat. A felsőbb osztályok a konfliktuskezelés módszereivel is megismerkedtek, bizonyítandó, hogy az alkohol és a drog mellett más eszközökhöz is nyúlhatnak, ha már nagyon elegük van a világból, vagy egymásból.

Selmeczyné Tolvaj Andrea, a program koordinátora elmondta, hogy az egészségnapot voltaképpen nem egyetlen alkalomnak, hanem nyitórendezvénynek szánták. Az e napon felvetődött témákkal az egyes osztályok még közel tíz órában foglalkoznak osztályfőnökeik vezetésével. Ezeken az osztályfőnöki órákon feldolgozzák a hallottakat, illetve, az egészségnevelési modul keretében tovább bővítik ismereteiket testünk és lelkünk egyensúlyával kapcsolatosan.

Hivatástudatból segítenek

Szívesen vett részt a programban dr. Horváth Boldizsár nőgyógyász, dr. Sudár Zsuzsanna gyermekorvos, Pócza Adrienn védőnő, Kenyeri Ferenc mentőtiszt, Tomcsányi Levente gyógyszerész, Horváth Dalma gyógytornász, Pinezits Alexandra tréner, Szabadkainé Brindicsár Orsolya rendőr, Gruber Ákosné kozmetikus, Svedics Tibor méhész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!