Csepreg

2016.04.25. 07:54

Felkészültek a segítők - Esküt tettek a csepregi önkéntes mentőcsoport tagjai

Csepreg - Önkéntes települési mentőcsoport alakult Csepregen, pénteken ünnepélyes esküt tettek a szerveződés tagjai.

Cseszkó Tamás

Csepreg városa is csatlakozhat azon települések sorához, ahol a korábbi kötelezett állomány helyett immáron önkéntes alapon szerveződő mentőcsoport látja el a település védelmét. A szervezet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai segítségével és iránymutatásával jött létre, Csepreg városa a korábbi kötelezettekről tért át önkéntes állományra. Az ünnepélyes eskütételre pénteken gyűltek össze a város prominensei a Promenádon, ahol Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, katasztrófavédelemi igazgató köszöntötte az önkénteseket.

- Öröm számunkra, hogy az önkéntes mentőcsoportok sorához csatlakozik a Csepregi Mentőcsoport - mondta köszöntőjében dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke.

A rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja.

- Óriási tiszteletet érdemelnek az önkéntes mentőcsoport tagjai, akik a pihenés, vagy éppen a családdal eltöltött idő terhére vállalnak feladatokat a településért - fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a felkészültségük alkalmassá teszi őket arra, hogy veszélyhelyzetben valódi segítséget nyújtsanak.

Az ötven önkéntesből álló csoport eskütételét követően Finta József plébános is megáldotta a helyben zajló munkát. Az ünnepi percek után vette kezdetét a mentőgyakorlat, ahol különböző szituációkban bizonyíthattak az önkéntesek, összesen négy kárhelyszínen. A gyakorlat célja az volt, hogy felkészüljenek a rendkívüli időjárási eseményekre, a vízfolyásokon levonuló árvizek, valamint a helyi vízkárok következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására, és gyakorolják az ezekhez kapcsolódó kutatási, mentési feladatokat is. Ennek megfelelően a mentőcsoport nyúlgátat és körtöltést épített a Jókai utcában, a Czigli-ház falát szakszerűen megtámasztották, a Széchenyi köz 1. szám alól húsz embert menekítettek ki, akiket hordágyon és a mentők segítségével szállítottak át a művelődési házból kialakított ideiglenes befogadóhelyre. A gyakorlat végrehajtásában az önkéntes mentőcsoport tagjai mellett részt vett a Csepregi Önkormányzati Tűzoltóság, a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Büki Rendőrőrs, a Büki Mentőállomás, a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület, a Csepregi Polgárőr Egyesület az Írottkő Mentőcsoport kijelölt állománya, valamint a katasztrófavédelem szakemberei.

A délután nagyon jó hangulatban telt, mindenki tisztességgel helytállt, melynek eredményeképpen Lakatár Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője örömmel adta át Vlasich Krisztián polgármesternek a Csepregi Önkéntes Települési Mentőcsoport nemzeti minősítő oklevelét. A minősítést követően közös vacsorán elevenítették fel a délután emlékezetes pillanatait a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!