Csepreg

2016.12.04. 22:40

Szent Katalin üzenete

Csepreg - A korai kereszténység emblematikus alakjára, Alexandriai Szent Katalinra emlékeztek a városban.

Cseszkó Tamás

Több évtizedes hagyomány Csepregen, hogy a Területi Gondozási Központ ellátottai, dolgozói, a Szent Katalin Idősek Otthona lakói és a város polgárai együtt emlékeznek Alexandriai Szent Katalinra.

A fennmaradt írások szerint Alexandriai Szent Katalin 282-305 körül Maximinus császár idejében élt, a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon keresztényként nem akart részt venni, ezért nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Emiatt börtönbe vetették, és ötven tanult férfiút küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék, de a jámbor szűz oly bölcsességgel védelmezte hitét, hogy mind az ötvenen keresztényekké lettek. Először éles késekkel ellátott kerékkel akarták szétmarcangolni, ez azonban darabokra tört, végül lefejezték, így halt aztán mártírhalált. Emlékét Csepregen hosszú évek óta ápolják, a Területi Gondozási Központ ellátottai, dolgozói, valamint a róla elnevezett Szent Katalin Idősek Otthona lakói közös szentmisén vesznek részt és búcsút tartanak, ezzel is tisztelegve szűz és vértanú személye előtt.

Szent Katalinra emlékezve Tóth Miklós plébános példabeszédében elmondta, hogy a mai kor emberének és asszonyainak, milyen nagyszerű példát állít életével a szűz. Ő valóban tanúbizonyságot tett a kitartásról, az önfeláldozásról és arról a hihetetlen erőről, mely a család, a tisztaság és a közösség megtartásához ma is elengedhetetlenül fontos.

Finta József és Tóth Miklós plébánosok a csepregi templomban. Szent Katalinra emlékeztek Fotó: Cseszkó Tamás

A búcsúra ünneplőbe öltöztetett kápolnában nem csak az intézmény ellátottai, de Csepreg nagy létszámban megjelent lakossága és a meghívott vendégek is erőt meríthettek Tóth Miklós és Finta József plébánosok szavaiból, akik hangsúlyozták, a mai kor emberének nagy szüksége van az olyan példaértékű életutak megismerésére, mint amilyen Alexandriai Szent Katalin vértanúé volt.

A jeles nap alkalmából Tóth Miklós plébános által celebrált szentmisén - számos csepregi polgár és meghívott vendég mellett - Vlasich Krisztián, a város polgármestere is tiszteletét tette. A városvezető hangsúlyozta: advent közeledtével különösen fontos, hogy időt szakítsunk lelkünk ápolására is. - Büszke vagyok arra, hogy városunkban sikerült megőrizni az olyan több évtizedes hagyományokkal rendelkező programokat, mint a mostani, hiszen ilyenkor a csepregieknek alkalmuk nyílik a közös együttlétre, beszélgetésre, imádkozásra - mondta Vlasich Krisztián, hozzátéve, hogy a mai rohanó világunkban nélkülözhetetlen, hogy megtartsuk hitünket, emberségünket és egymás iránti szeretetünket.

A városvezető szólt arról is, hogy az önkormányzat folyamatosan igyekszik egyházi célú fejlesztéseket végrehajtani.

- Közös munkánk eredményeképpen készült el például a Szent Miklós templom melletti parkoló, és megújult a szentkúti kápolna is - sorolta a polgármester.

A Szent Katalin-búcsút közösen elfogyasztott ünnepi ebéd zárta a Területi Gondozási Központ ebédlőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!