Amerikai közvéleménykutatás

2019.05.16. 11:48

A Facebook szétdarabolását akarják a felhasználók is?

A múlt héten a Facebook társalapítója a The New York Times hasábjain megjelent írásában javasolta, hogy szedjék részekre a Facebookot.

Mint beszámoltunk róla, ebben és ebben a cikkben, Chris Hughes lényegében azért foglalt állást a radikális álláspont képviseletében, mert szerinte a közösségi oldal monopólium lett.

Túlzottan nagy befolyást szerzett magának, s hatalmas szervezet szinte felügyelhetetlenné vált.

Szerinte keveset és későn reagál a közösségi oldal.

Ezért is történhettek meg a közelmúlt visszásságai, amiken Chris Hughes meglátása alapján nem lehet javítani a hírfolyam algoritmusának szabályozásával és egyéb felszíni intézkedésekkel.

Hughes a Facebook, az Instagram és a WhatsApp külön vállalatokká alakítását, s Mark Zuckerberg lemondatását indítványozta.

A Facebook szóvivője ugyan elismerte, hogy „a siker elszámoltathatósággal jár”. De nem kényszeríthető ki elszámoltathatóság azzal, ha egy sikeres amerikai vállalat feldarabolására buzdítanak, közölte közleményében Nick Clegg.

Ehhez képest a minap végzett felmérés szerint az amerikai közönség

támogatja a Facebook elleni trösztellenes lépéseket.

A SurveyMonkey által az Business Insider számára elvégzett vizsgálatban a megkérdezett

ezer felnőtt közel 40 százaléka azt mondta, támogatna egy ilyen intézkedést,

és kevesebb, mint 15 százalékuk ellenezte azt.

Infographic: American Public Supports Antitrust Action Against Facebook | Statista

Mint a Statista táblázata mutatja, a Facebook megrendszabályozását a politikai spektrum mindkét oldalán támogatják. A támogatók (zöld) mind a liberális, mind a konzervatív szemléletűek között lényegesen többen vannak, mint az intézkedés ellenzői (piros).

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!