Sikeres teszt

2020.12.16. 11:47

Naperőműveknek fejlesztett öntanuló megoldást a Huawei

Az ipari méretű erőművek ellenőrzése jóval egyszerűbbé válik ezzel a technológiával.

Forrás: Shutterstock

Öntanuló algoritmussal ellátott, intelligens naperőmű-diagnosztikai megoldást fejlesztett ki a Huawei. A technológia nagyban megkönnyíti az akár több száz MW-nál is nagyobb, több tízezer panelt magában foglaló naperőművek működésének felügyeletét és az iparágban folyamatos kihívást jelentő pontos hibakeresést.

A meghibásodás azonnali online meghatározásával jelentős időt és költséget takaríthatnak meg az erőművek üzemeltetői.

A vállalat a technológia működéséről Kína vezető tanúsító hatóságával közösen adott ki technikai útmutatót, úgynevezett White Paper-t, hogy a napenergia-termelés az akár ipari méretű erőművekben is még hatékonyabbá válhasson.

Technológiai fejlődési háttér

A nagy alapterületű és sok napelemből álló napelemparkok esetében számtalan hiba merülhet fel. Ma egy 50 MW névleges teljesítményű erőmű 100 hektárnál is nagyobb területű és több mint 120 ezer modulból áll.

A különböző típusú hibák hatékony, gyors és pontos felderítése és kijavítása az üzem működése során az egyik legnagyobb kihívás. A Huawei adatai azt mutatják, hogy az üzem működése során előforduló különféle hibák gyors felderítése és kezelése kulcsfontosságú a termelés maximalizálása érdekében.

Jelenleg a napelemes rendszer hibáit két módon észlelhetik: online és offline. Az online esetén a felügyeleti rendszerek adatait vizsgálják, míg az offline módszer a helyszínen, a napelem sorok között meghatározott útvonalak szerint manuális módon zajlik.

A vezérlőrendszerek által biztosított online ellenőrzés még mindig gyerekcipőben jár, csak korlátozott információkat tartalmaz a hibákról. Az offline ellenőrzést a napelemparkok jellemzői miatt a legtöbb esetben lehetetlen alaposan elvégezni. Ezért intelligens alkalmazásokra van szükség a PV rendszerek hibaazonosítási hatékonyságának és pontosságának javításához, valamint a hibajavítás automatizálásához.

Folyamatosan tanuló algoritmus

A Huawei Smart I-V görbe diagnosztika megoldása beazonosítja a PV sztringek hibatípusát az inverterek, a begyűjtött adatok és a mesterséges intelligencia algoritmus által összegyűjtött áram- és feszültségadatok alapján. A Smart I-V görbe diagnosztika funkció egy kattintással elindítható, majd ezt követően a Huawei SmartLogger elküldi az I-V szkennelési parancsot az inverternek. A begyűjtött információkat az inverter feltölti a FusionSolar menedzsment rendszerbe, amely beépített hibadiagnosztikai és azonosító algoritmusával automatikusan kijelzi a rendszer hibáit.

A Huawei Smart I-V görbe diagnózisa olyan kulcselemekből áll, mint az inverter, a SmartLogger és a FusionSolar intelligens monitoring platform. Az inverter összegyűjti az összes PV string teljes I-V adatait, és a SmartLogger feltölti ezeket az adatokat a FusionSolar-ba. A rendszer ezután beépített string-diagnosztikával és hibaazonosító algoritmussal felismeri a PV-üzem összes stringjét és azonosítja az esetleges hibákat, ezáltal pontosan megmutatva a kezelőnek, hol a hiba a rendszerben.

Műszaki ellenőrzés és értékelés

A Huawei világelsőként fejlesztette ki a Smart I-V görbe diagnosztika technológiát és elsőként értékesíti iparágban. Az kínai tanúsító hatóságok – 2020 februárja és júliusa között végzett vizsgálatuk alapján – kijelentették, a módszer megfelelően alkalmazható minden rendszertípusra. Az eljárással elérhetők el a kívánt célok, és reményeik szerint ez a technológia megoldja a hatalmas napelemparkok üzemeltetési gondjait.

A vizsgált napelemparkok vizsgálatának eredményei szerint az I-V diagnosztika precíz teljesítménye, hibák azonosítási pontossága meghaladja a 95%-ot, ezzel eléri az L4 átfogó teljesítményszintet. Ezen felül megfelel az alkalmazási követelményeknek és minden rendszertípusra használható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!