Önvezető a targonca

2021.01.15. 12:30

Elindult Magyarország első, élő 5G-s ipari felhasználása

A nagyvállalat pátyi létesítményében önvezető járművek segítik a logisztikát.

Páty, 2021. január 14. Caj Ling-jü (Colin Cai), a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója egy önvezetõ, automatizált targonca mellett a Huawei Technologies Hungary Európai Ellátó Központjának üzemében Pátyon 2021. január 14-én. A Huawei Technologies Hungary felavatta pátyi telephelyén Magyarország elsõ ipari 5G magánhálózatát.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében elindult Magyarország első, valós környezetben működő ipari felhasználású 5G magánhálózata. A több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással a létesítményben hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok. A telephelyen már most az

5G-alapú logisztikai rendszerbe kapcsolt önvezető targoncák üzemelnek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a raktári műveleteket.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A közeljövőben számos új technológiai megoldással, köztük kiterjesztett valósággal (Augmented Reality – AR) bővülő rendszert Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkárának jelentlétében avatták fel.

Caj Ling-jü (Colin Cai), a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója (b) és Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelõs helyettes államtitkára
Fotó: Mónus Márton / MTI

 

Az 5G mobilhálózati technológia egyik nagyon jelentős felhasználási területe lesz, hogy a nyilvános – a végfelhasználók számára elérhető – hálózatok mellett, teljesen privát- illetve vegyes, publikus-privát hálózatok is kiépíthetőek ugyanabban a frekvenciatartományban, ugyanazokkal a berendezésekkel. Ez lehetővé teszi az 5G legfontosabb előnyeinek – úgy, mint a nagy sávszélesség és a minimális késleltetés – a kihasználását különböző üzleti területeken, gyártási-termelési folyamatokban, sőt akár a garantált rendelkezésre állást igénylő, kritikus infrastruktúrák esetén is.

Önvezető szállítójárművek, gyártás kiterjesztett valósággal

A rendszer működéséhez szükséges infrastruktúra már kiépült, és beüzemelték az első alkalmazást is, a gyár és logisztikai központ területén önvezető szállítójármű működik. A központi logisztikai rendszerbe kapcsolt, a rakodást, szállítást segítő autonóm villástargonca útját emberi beavatkozás nélkül számítógép irányítja – az 5G-nek köszönhetően minimális késleltetéssel. Az autonóm járművekkel a raktározott anyagok és berendezések mozgatása hatékonyabbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válik.

A rendszer fejlesztése nem ér itt véget, a közeljövőben több, az 5G infrastruktúrát használó, az Ipar 4.0-nak – a termelés digitalizált, automatizált, hálózatba kapcsolt és részben önvezérlő működése – megfelelő alkalmazással bővül a megoldás. A tervek szerint még 2021-ben kiterjesztett valósággal támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, intelligens karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be.

Huawei: 5G-ben az első

A Huawei vezető szerepet tölt be a világon az 5G telekommunikációs hálózatok és eszközök fejlesztésében, valamint kiépítésében. A vállalatnak úttörő szerepe van a magyarországi ötödik generációs hálózat fejlesztésben is, a Vodafone a Huawei eszközein indította el Magyarország első kereskedelmi 5G-s hálózatát, valamint a Huawei az egyik vezető 5G-s hálózati beszállító a világon, és a legtöbb 5G-s szabadalom tulajdonosa.

A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat második legnagyobb ilyen létesítménye a világon, 2009-ben nyitotta meg kapuit, több mint 50 országot látnak el Magyarországról Huawei termékekkel. Az ESC több telephelyen, így többek között Pátyon is működik.

A Huawei Technologies jelenleg a világ legnagyobb ICT megoldásszállítója és a második legnagyobb okostelefon gyártója. A vállalat 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon. A nyílt és tisztességes befektetési környezetnek köszönhetően az elmúlt 15 évben összesen 1,5 milliárd dollár értékben fektetett be Magyarországon, és több mint 2400 munkahelyet teremtett.

Az elmúlt öt évben a vállalat teljes magyarországi beszerzéseinek összege elérte a 246 millió dollárt, összesen 277 millió dollár adót fizetett be a költségvetésbe. A Huawei 2020 októberében új K+F központot hozott létre Budapesten, amely a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás, a streaming szolgáltatás és a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek területére összpontosít.

Borítóképünkön Caj Ling-jü (Colin Cai), a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója egy önvezető, automatizált targonca mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!