Folt a hírnevén

2021.02.02. 10:25

Nők és ázsiaiak hátrányos megkülönböztetése miatt fizet a Google

Több mint 5500 munkavállalójának és egykori pályázónak hajlandó összesen 2,6 millió dolláros (765 millió forintos) kártérítést fizetni a Google.

A digitális technológiai óriásvállalat ezzel lezárja azt az eljárást, amely amiatt indult ellene, hogy a vádak szerint

hátrányos megkülönböztetésben részesítette az ázsiai származású szakembereket és a nőket

Kalifornia és Washington államban.

Az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután a munkaügyi minisztérium egy vizsgálatából kitűnt, hogy a Google nem egységes bérezést alkalmaz. A kérdés részletes feltárása során kiderült, hogy az óriáscég 2014 és 2017 között kevesebb fizetést adott a nála alkalmazott nőknek, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiaknak.

A Google határozottan tiltakozott a vádak ellen, és azt állította, hogy azok nem megalapozottak. Végül hajlandó volt a megegyezésre az ügyben, bár azt továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el.

„Abban hiszünk, hogy mindenki a teljesítménye után kapja a fizetését, nem pedig az alapján, hogy ki az illető. Cégünk nagy gondot fordít arra, hogy a felvétel és a bérezés igazságos és elfogulatlan legyen” – tudatta a Google hétfői közleményében.

A hétfői megegyezés értelmében a vállalat

1,35 millió dollárt fizet ki több mint 2500 informatikusként foglalkoztatott nőnek,

hogy ezzel kárpótolja őket a munkaügyi minisztérium által firtatott korábbi diszkriminációért. További 1,23 millió dollárt juttatnak el olyan nőknek és ázsiai származásúaknak (összesen 1700 embernek), akik korábban állásra jelentkeztek a vállalathoz, de végül nem vették fel őket.

A kiegyezés újabb foltot ejt a Google eddigi hírnevén, amely szerint a cég kifejezetten odafigyel munkavállalóira, számos juttatással szinte elkényezteti őket. Az utóbbi években a Google több alkalmazottja is nyíltan beszélt problémákról, például olyan esetekről, amelyekben

magas rangú férfi vezetők hozzájuk beosztott nőket zaklattak.

Januárban a Google több száz alkalmazottja érdekvédelmi szervezetet hozott létre, ami igazi ritkaságnak számít a digitális technológiai szektorban.

Borítóképünkön Sundar Pichai, a Google indiai származású vezérigazgatója

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában