Digitális fogyasztóvédelem?

2021.04.28. 15:42

Nem lehet bárhonnan az internetről a képeinket begyűjteni

Így megy ez: mesterséges intelligenciával fejlesztették a programot, amelyik meggátolja az arcfelismerésben a mesterséges intelligenciát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Miért is jó, ha gátolják az arcfelismerést? A weboldalakra feltöltött képeket folyamatosan szkennelik szerte a világon az állami szolgálatok, a rendőrségek, az adatokkal kereskedő cégek. Mindez azonban egyáltalán nem csak „elvont” szempontból vet fel adatvédelmi aggályokat.

Kellemetlen, hogy például valakit pontosan be lehet azonosítani, ha mondjuk egy társkeresőbe feltöltött arcképét lementik, s a Google képkeresőjében rákeresnek.

A Photo Ninja alkalmazása azonban állítólag arra képes, hogy a fotókon bizonyos képpontok helyét, színeit úgy módosítja, hogy

a kép mesterséges intelligenciát használó arcfelismerő programok előtt láthatatlanná válik, miközben emberi szemnek kifogástalan marad.

Mókás demójukon Biden amerikai elnök fotóját alakították át úgy a Photo Ninja segítségével, hogy őt sem ismerte fel a Google képfelismerő rendszere.

Fotó: Twitter

Figyelemre méltó, hogy a mesterséges intelligenciát elhárító program fejlesztéséhez mesterséges intelligenciát kellett bevetni.

A bizonyára azért nem csodaszer, de érdekes programot alkalmazzák – egyelőre csak Amerikában, és iOS-en használható – a Donotpay alkalmazásban. A chatrobot Donotpay, a „robotügyvéd” havi 3 dollárért sikeresen óvja ügyfelei érdekeit olyan hétköznapi teendőkben, mint például a parkolási díjak túlfizetése ellen, a repülőjegy vásárlásra, vagy éppen a szállodai foglalásra vonatkozó visszatérítéseik intézésében.

A cég mindössze huszonöt éves alapítója, Joshua Browder vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy

„a mesterséges intelligencia területén harc zajlik jó és rossz között. Mi a fogyasztók mellett állunk.”

A „robotügyvédet” az IBM Watson számítógépe támogatja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!