Nem akarna odamenni

2022.01.12. 09:55

Első ízben fedeztek fel rögbilabda formájú bolygót

A Herkules csillagképben, mintegy 1800 fényévre a Naprendszertől fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport az exobolygókat kutató Cheops svájci űrteleszkóp segítségével.

A WASP-103b elnevezésű, Naprendszeren kívüli bolygó nagyon közel van anyacsillagához, amelyet kevesebb, mint egy nap alatt kerül meg, és az ezáltal keletkezett rendkívüli erős árapályhatás okozza szokatlan, szélsőségesen torz formáját – írják a tudósok az Astronomy & Astrophysics című szaklapban kedden publikált kutatásban.

A portói, genfi és berni egyetem kutatói szerint ez az első eset, hogy ilyen deformációt állapítottak meg egy exobolygó esetében.

   

A rögbilabda alakú bolygónak mindössze 22 óra kell ahhoz, hogy megkerülje a Napnál 200 fokkal forróbb csillagát, miközben a Föld 365 nap alatt teszi meg ugyanezt. A WASP-103b csaknem ötvenszer közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz, ami miatt szélsőséges emelkedéseket és süllyedéseket okoz a gravitációs erő. Az árapályhatás olyan erővel „rángatja” a bolygót, hogy az hasonlatossá vált egy rögbilabdához.A bolygó szokatlan formáját a Susana Barros portugál asztrofizikus vezette kutatócsoport fedezte fel annak megfigyelésével, miként változik a csillag fénykibocsátása, ha elhalad előtte bolygója. A tudósok abból a feltevésből indultak ki, hogy más lesz az elhaladási görbe, ha a bolygó alakja nem focilabdáéra, hanem rögbilabdáéra hasonlít.

A WASP-103b tömege másfélszer akkora lehet, mint a Jupiteré. A bolygó formájából a kutatók arra következtetnek, hogy szerkezete is hasonló a Jupiteréhez: szilárd magja van, amelyet folyékony réteg borít, ezt pedig gázréteg övezi.

Pontosabb és biztosabb információt a felépítéséről a karácsonykor felbocsátott szuperteleszkóptól, a James Webbtől remélnek a tudósok.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!