Digitália

2022.11.11. 06:00

Nagy pénzt szakíthatnak a sufnituninggal készült, összehajtható iPhone-nal

Ilyet csak szerelemből lehet csinálni – meg jó pénzért. Mivel az Apple évek óta nem képes rá, egy youtuber megcsinálta a barátjával az első összehajtható iPhone-t.

Forrás: Shutterstock

Már évek óta kaphatók összehajtható okostelefonok. A Samsung élen jár ezen a piacon a Galaxy Z Fold és Galaxy Z Flip termékcsaláddal, s más nagy márkák – a Motorola, az Oppo, a Vivo és a Huawei – is készítettek kisebb-nagyobb piaci sikerrel hajtogatható mobilokat.

Az egyetlen nagy cég, amelyik távol maradt ettől a technológiai mutatványtól, az Apple.

A cég Tim Cook vezérigazgató vezetése alatt régen nem az innovációt tartja elsődlegesnek, mint Steve Jobs legendás idején, hanem a biztos bevételt: a kísérletezést meghagyják az androidos fejlesztőknek, s inkább megkésve, de csak jól kitaposott útra térnek.

Az Apple évek óta játszik a hajtogatható okostelefon fejlesztésével, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a dologból nem lesz semmi az elkövetkező években: a neves elemző, Ming-Chi Kuo is megerősítette, kicsi az esélye annak, hogy az Apple összehajtható iPhone-t készítsen 2025 előtt.

Ehhez képest egy türelmetlen kínai YouTuber és a mérnök barátja úgy döntöttek, hogy ők nem várakoznak tovább, saját kezükbe veszik a dolgot. 200 napnyi munka és több ezer jüan elköltése után a páros sikeresen elkészítette a világ első (bár nem hivatalos) összehajtható iPhone-ját.

Ebben a videóban a játékos kedvű kínaiak lépésről-lépésre megmutatják a hajtogatható mobil készítését. (A videón bekapcsolható az angol feliratozás, nem kell kínai nyelvtudás a megértéséhez.)

A Technological Aesthetics nevű YouTube-csatornát üzemeltető youtuber a minap tette közzé a részletes, hogyan készült videót. Az volt a cél, hogy barátjával úgy készítsenek összehajtható iPhone-t, hogy a lehető legtöbb alkatrészt megtartsák.

Napokon át tartó próbálkozások után sikerült összecsukniuk az iPhone kijelzőjét, az igazán nagy kihívás azonban a megfelelő zsanérmechanizmus megtalálása volt.

Először arra gondoltak, hogy egy Galaxy Z Flipből szerzik be, de azt sehogyan sem sikerült beilleszteni. Ehelyett végül is a Motorola Razr-tól vették kölcsön a zsanért, s azt csiszolták addig, amíg be nem passzolt. Hogy az összehajtható iPhone minden fontos hardvere elférjen, több belső alkatrész kellett másként elhelyezniük.

Még egyedi 1000 mAh-s akkumulátort is terveztek, ami sajnos jelentősen csökkentette a csukható iPhone kapacitását. El kellett távolítaniuk egy hangszórót, a vezeték nélküli töltőtekercset és a MagSafe-csatlakozással kapcsolt összes alkatrészt.

Nem álltak meg a hardvernél, az iOS egyedi verzióját is telepítették, amely számos optimalizálást tartalmazott az összehajtható panelekhez.

Noha végterméküket ezekkel a kompromisszumokkal tudták csak létrehozni, a produkciójuk csodaszámba megy – s még jó pénzt is kereshetnek vele.

Emlékezzünk csak Ken Pillonel robotika hallgatóra, aki azon bosszankodott, hogy az Apple minden előírás ellenére sem váltja le Lightning portját USB-C-re. (Az Apple legkorábban 2023-ra tervezi USB-C-kompatibilis iPhone-ok és AirPods készülékek készítését, holott az EU jogszabályai szerint 2024 őszéig teljesen fel kell számolni a Lightning portokat az iPhone-okon.)

A fiatal elkészítette az USB-C-vel szerelt iPhone-t egy iPhone X-ben elhelyezett egyedi áramköri lap segítségével. A port kezeli a töltést és az adatokat, és nem gátolja az iPhone egyetlen funkcióját sem.

Pillonel közzétette a YouTube-csatornáján, hogy miként építette be a USB-C portot. Miután a videó több százezer megtekintést ért el, az eBay-en aukcióra bocsátotta a munkáját. Az egyedi portra hackelt készülék 116 licit mellett 86 ezer 001 dollárért (mintegy 35 millió forint) kelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!