Digitália

2023.01.27. 06:00

Nézze meg, ahogy a gondolataival üt az Elden Ring játékosa

Ez az e-gamer szó szerint az elméje erejét használja fel a játékban.

Forrás: Twitch

Egészen szürreális, ahogy egy csinos, fiatal nő, Perrikaryal – nem mellékesen pszichológus végzettségű –  az Elden Ringet úgy játssza, hogy kontroller helyett az agyával irányít.

Forrás: Youtube

„Ez nem olyan bonyolult” – mondta Perrikaryal, aki mesterdiplomával rendelkezik pszichológiából. – Elektroencefalográfiás (EEG) fejhallgatót használok az agyam egyszerű parancsainak feldolgozására, majd egy program ezeket a parancsokat billentyűkombinációkra fordítja az Elden Ringben.

Persze jelen van az Instagramon és a Twitteren is.

Jelen idejű adásban lehetett követni, ahogy „elmemágiájával” legyőzte a hírhedten nehéz ellenfél Godricket játékban.

„Megöltem az átkozott Godricket az istenverte rohadt eszemmel” – mondta a fellelkesült Perrikaryal, miután leütötte a főnököt. „Az összes instás fiú azt mondta, hogy „soha nem fogod megölni Godrickot”, hát íme.

Perrikaryal megoldása – bármennyire is észbontó – nem igazán praktikus választás az Elden Ring teljes végigjátszásához.

A kereskedelmi forgalomban 849 dollárért kapható EMOTIV EPOC EEG tizennégy fekete érzékelővel a fejbőrére tapasztva csatlakozik a fejéhez, és feldolgozza az agyból érkező elektromos jeleket. A kapcsolat fenntartása nehézkes, és sóoldat alkalmazását is igényli a vezetőképesség javítása érdekében. Testének minden mozdulata megzavarja az érzékelőket, és megnehezíti számukra az agyi tevékenység észlelését.

Forrás: Youtube

Ráadásul csak néhány parancsot tud használni. Az EEG úgy működik, hogy rögzíti az agy képeit, miközben a felhasználó egy kockával való interakciót képzel el. Ennek az agy-számítógép interfésznek a betanításához tartozik egy program, amely kockát helyez a képernyőre. A felhasználó többféleképpen átgondolja a kocka mozgatását, és a rendszer rögzíti azt. Ezek az „átgondolások”, vagyis a betanítás maga órákig tart.

Perrikaryal az EEG-t az Elden Ringben több parancsra, így támadás indítására is használja, de a mozgás továbbra is kontrollerrel megy. Az EEG jelének billentyűkombinációra fordítása viszonylag egyszerűen a Node-RED nevű programmal történik, amely képes összekapcsolni a különböző hardverelemeket.

Igazán hihetetlenül néz ki, ahogy Perrikaryal érintés nélkül egyszerűen „rátámad” a képernyőre.

„Egyetemi éveimet azzal töltöttem, hogy szemkövető eszközöket szereltem a barátaim fejére, hogy segítsenek teljesíteni a laborkövetelményeimet. Tudom, az agytechnológia bonyolultnak tűnhet, de 19 évesen még mindig elég könnyűnek tűnt számomra. Ezért hallgattam egykori osztálytársam, a Michigani Egyetem kognitív idegtudományok doktorjelöltje, Cody Cao javaslataira.

„Az EEG nagyon gyors” – mondta –, a játékingerekre adott idegi válasz ezredmásodpercek alatt érzékelhető.”

De az agyunkkal való játék – amivel Elon Musk megpróbálta sokkolni a közvéleményt 2021-ben, amikor az agy-számítógép interfészekkel foglalkozó cége, a Neuralink kiadott egy videót egy majomról, amely a technológiáját használva Pongot játszik –, nem fog előnyhöz jutni.

„A dekódolás még mindig pontatlan” – mondta Cao –, „a 60–70 százalékos pontosságot már elég jónak tartják”.

„Az algoritmusoknak sok képzésre van szükségük ahhoz, hogy elfogadható teljesítményt érjenek el. Valószínűleg sok különböző reakciót kell megtapasztalniuk ugyanarra az eseményre – például Perrikaryal azt mondja, hogy „támadás”, mielőtt támadna –, hogy jól működjön – folytatta Cao. „Olyan, mint a FaceID az iPhone-on – minél több példát lát, annál jobb lesz.”

Perrikaryal azt hangsúlyozta streamjében, hogy ő csak fel akarja hívni a nagyközönség figyelmét az EEG-használat lehetőségeire.

„Nem olyan őrült dolog, nagyon könnyű. Már 1988 óta csinálják” – mondta az agyával való játékról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!