Digitália

2023.02.06. 06:00

3+1 kötelező technika a társkereső appokat használóknak

Szűrjük ki a rossz szándékú vagy akár veszélyes ismeretleneket a társkereső alkalmazásokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Leginkább csak bosszantó vagy kellemetlen viselkedésű emberek rontják el a társkeresők kedvét. Nem kell a legrosszabbra gondolni, bár még az is megtörténhet: előfordul, hogy ezeket az applikációkat bűnözők használják. Két hete sincs, hogy az oregoni hatóságok letartóztattak egy férfit, aki megkínzott, fogva tartott és eszméletlenre vert egy társkereső alkalmazásban megismert nőt.

A nőt válságos állapotban kórházban kezelik.

Végül is nem bízhatunk abban, hogy az applikációk a biztonságunkat helyezik előtérbe a profitjukkal szemben. A minap itt írtuk meg: a Meta egy szót sem szólt egy Facebook-csoport tagjainak, hogy gyilkos férkőzött közéjük.

1. Ellenőrizzük le még a találkozás előtt az ismeretlent

Első lépésben fordítsuk a Google tudását a magunk hasznára: ha ismeretlen helyen találkozunk ismeretlen emberrel, használjuk a fordított képkeresést az illető előzetes azonosítására. Hátha nem az, akinek mondja magát.

Készítsünk képernyőképet a profiljáról – lehetőleg teljes képet, nem előnézeti miniatűröket. Töltsük fel a fotót a Google Képekbe, és kattintsunk a kamera ikonra a keresés futtatásához.

2. Mit mutat a többi közösségi oldal róla?

Persze attól, hogy a Google-n nem kapunk eredményt, a profilja még továbbra is lehet hamis. Keressünk utána a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a LinkedInen, hogy megbizonyosodjunk, a társkereső appban lévő képek ugyanazt a személyt mutatják, aki a többi online fiókban látható.

3. Beszélgessünk, mielőtt találkoznánk

Nézzük meg, hogy boldogulunk egymással Teams, Zoom, netán Messenger vagy bármilyen más csevegő app élő videóján: kis „kémia” még a képernyőkön is átmegy. Ha a beszélgetés jól alakul, az kedvező jel, hogy a személyes randevú is sikeres lehet.

Így időben ki lehet szúrni azokat, akik hamis online profillal vannak jelen, hogy becsapjanak másokat. Számolnunk kell a különféle filterekkel és alkalmazásokkal, amelyek álcázhatják a másik felet. Immáron vigyázni kell a mesterséges intelligenciával készült képekkel is, amelyek sohasem létezett embereket ábrázolnak nagy hitelességgel. Gyanú esetén a kezeket, szemeket figyeljük meg a képeken, többnyire itt vétenek kisebb anatómiai hibákat a képgeneráló algoritmusok.

+1 Kövessük az ösztöneinket

Az előzetes online beszélgetéseken vegyük észre a rosszindulatú megjegyzéseket. Akivel már online kellemetlenül beszélnek, az tudja, mire számíthat a valóságban.

A találkozóra mindig nyilvános helyszínt válasszunk, például éttermet, múzeumot, kávézót. És a randevú időtartamára osszuk meg rokonunkkal, közeli barátunkkal például a Google Térképen a tartózkodási helyünket, hogy szeretteink lássák, merre vagyunk.

És kövessük az ösztöneinket: ha úgy érezzük, valami elromlott, maradjunk távol, menjünk a mosdóba és távozzunk. Ha már megadtuk a telefonszámunkat, a kellemetlen embert egyszerűen tiltsuk le a mobilon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!