Digitália

2024.03.25. 06:00

Egy héttel előre megjósolja az árvizeket a Google mesterséges intelligenciája

A technológia a világ 80 országában 460 millió embert menthet meg az árvízkároktól.

MW

Forrás: Getty

Fotó: Edith Polverini

A világon körülbelül 1,5 milliárd embert, a teljes lakosság 20 százalékának életét súlyosan veszélyeztetik az árvizek, amelyek évi 50 milliárd dolláros kárt okoznak a világgazdaságnak. A Nature tudományos folyóiratban ismertették a Google mesterségesintelligencia-kutatását, amely akár hét nappal korábban képes korai figyelmeztetést adni az egyébként előre nehezen megjósolható árvizekre.

Éppen ott tehet a legtöbbet a mesterséges intelligencia (MI) az árvizek előrejelzésében, ahol a hagyományos módszerek nem elégségesek.

Az ember által okozott klímaváltozás egyes régiókban megnövelte az áradások gyakoriságát. A jelenlegi előrejelzési módszerek lehetőségeit erősen korlátozza, hogy a folyók menti megfigyelőállomásokra támaszkodnak, amelyek viszont nem egyenletesen oszlanak el a világon. Ezért jelenleg – különösen a fejlődő országokban – rendkívül nehéz megjósolni az árvizeket.

Az új mesterségesintelligencia-modell korábban képes olyan árvíz-előrejelzéseket adni, amelyek ugyanolyan megbízhatóak vagy jobbak, mint a jelenlegi rendszer aznapi előrejelzései.

Az alábbi grafikon függőleges tengelyén az áramlásmérő adatok száma, a vízszintes tengelyén pedig az egyes országok GDP-je olvasható ki. Látható, hogy az egyes országokon belül rendelkezésre álló adatok és a GDP között fordított korreláció áll fenn, magyarul a szegényebb országok kevesebb olyan adattal rendelkeznek, amelyek alapján előre jelezhetőek az árvizek.

A csúcstechnológia erejét felhasználva a Google Research kutatócsoportja mesterségesintelligencia-modellt képzett ki a világban 1980 és 2023 között működő 5680 áramlásmérő adatainak felhasználásával.

Az ilyen módon kifejlesztett mesterséges intelligencia az árvizeket öt, sőt, akár hét nappal képes előre jelezni.

Lehetővé teszi a Google számára, hogy árvíz-előrejelzéseket küldjön a világ 80 országába, ahol 460 millió ember él, és előrejelzési információkat biztosítson a Google Keresőn, a Google Térképen, az Android-értesítéseken, a Flood Hubon.

„Még sok további fejlesztési lehetőség rejlik a globális árvíz-előrejelző és korai előrejelző rendszerekben – fogalmaznak a Google kutatói közleményükben. – Ez létfontosságú minden ember jóléte szempontjából.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!