lappangó gyilkos

2018.03.09. 19:47

Aprócska állat okozhatja az egyik legnagyobb környezeti veszélyt

Úgy tűnik, hogy az antarktiszi krillek veszélyesebbek, mint amilyennek látszanak.

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat (vagyis öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket) az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek – állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.

Hogy ez miért probléma?

Azért, mert a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék komoly fenyegetést jelentenek a tengerek élővilágára.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson ráadásul most arra jött rá, hogy Déli-sark vizeiben élő, Euphausia superba fajba tartozó apró rákfajta az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni, vagyis nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén (a legszélesebb körben használt műanyag) mikroszemcséket.

A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagytestű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnák, a cápák és a Manta nembe tartozó ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat.

Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek – áll a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányban.

Az egyetem másik munkatársa, Bengtson Nash szerint a tanulmány a műanyagszennyezés egy eddig ismeretlen folyamatát tárta fel. Hozzátette, a mikroműanyagok biológiai úton végbemenő felaprózódása valószínűleg széles körben előfordul a tengeri ökoszisztémákban. A szakember hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség a témában.

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba.

Közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy több milliárdnyi műanyaghulladék-darabka akad fenn a korallzátonyokon, tovább súlyosbítva a virágállatok helyzetét.

Az ENSZ illetékes szervezete az egész bolygót érintő problémának nevezte a jelenséget, tekintve, hogy a műanyagtermelés várhatóan világszerte tovább növekszik a jövőben.

Borítókép: ANN RONAN PICTURE LIBRARY / PHOTO12/AFP

Ezek is érdekelhetik