sokáig tartott

2018.04.23. 14:37

Még életében elkészült a dán királynő síremléke

Tizenöt évig tartott, most fejezték be.

Margit dán királynő 78 évesen is kiváló egészségnek örvend, de 15 éve épülő síremléke, amelyben majd örök nyugalomra helyezik, már elkészült – jelentette be hétfőn a királyi ház.

Margit királynő és Bjorn Norgaard dán képzőművész a 2000-es évek közepén beszélte meg a síremlék terveit.

Eszerint a francia homokkőből, dán gránitból, Feröer-szigeteki bazaltból és grönlandi márványból emelt építmény a királyi pár 50 éves együttmunkálkodását reprezentálja.

A roskildei székesegyházban, ahol csaknem 40 dán király és királynő nyugszik a kora középkortól, az elmúlt hetekben helyezték el a királynő több tonna súlyú üveg szarkofágját, amelybe majd koporsója kerül. A szarkofágot bronz relief díszíti.

„Nagyon óvatosan jártunk el. Nem történt baleset, minden jól ment. Letakartuk a templom padlóját, így a villás targonca, amely az üvegsír darabjait szállította, nyugodtan közlekedhetett”

- mesélte Lars Bang Petersen, a székesegyház gondnoka. Hozzátette: lenyűgözte az a szakértelem, amellyel a nehéz szarkofágot a helyére állították anélkül, hogy a templomban bármiféle kárt tettek volna.

Bár a szarkofágot két személyre tervezték, Margit királynő férje nélkül fog ott nyugodni,

mivel Henrik herceg, aki februárban hunyt el, azt kívánta, hogy hamvait ne a katedrálisban temessék el.

A herceg hamvainak egy részét a Fredensborg-palota kertjében helyezték nyugalomra, másik részét pedig a tengerbe szórták végső akaratához híven.

Borítókép: Albert Nieboer / RoyalPress / DPA / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában