perzselő út

2018.05.25. 16:19

Megolvasztotta a hőség XXIII. János pápa bebalzsamozott kezét

A hőség miatt deformálódott XXIII. János pápa bebalzsamozott keze: megolvadt a viasz a 2014-ben szentté avatott pápa kezén - írta a Correre della Sera című olasz napilap.

A Vatikán az egykori pápa holttestét egy üveg szarkofágban Rómából a Lombardia régióban, Bergamo megyében lévő szülőhelyére, Sotto il Montéba szállíttatta. A közeli Seriatában a szarkofágot hívőknek is megmutatták, többek között a bergamói börtönben is láthatta 200 fogoly.

A magas hőmérséklet miatt a kézen lévő vékony viaszréteg megolvadt – erősítette meg Giulio Della Vite, Bergamo egyházmegye főtitkára.

A szarkofág belsejében argongázzal akadályozzák meg a holttest oxidációját és bomlását.

A Seriatéból Bergamóba vezető úton az üvegkoporsó egy nyitott járművön haladt át az embertömegen.

„Jeget tettünk a koporsó alá. De nem számítottunk ennyi emberre, az autó csak lassan tudott haladni a napon”

- hangsúlyozta Della Vite.

A koporsó június 10-ig marad az egykori pápa szülőhelyén.

Della Vite cáfolta, hogy a testet a kéz problémái miatt azonnal vissza kell szállítani a Vatikánba. „Tartjuk magunkat a programhoz. A Vatikánban helyrehozzuk a kezet” – mondta pénteken.

XXIII. János, született Angelo Giuseppe Roncalli a 20. század legkedveltebb pápája volt: nevéhez köthető az egyház világ felé nyitása, megújítása.

Működésének legjelentősebb eseménye a II. Vatikáni Zsinat (1962-65) összehívása volt.

A tanácskozás – amelynek célja az egyház fegyelmének, tanításának és szervezetének korszerűsítse volt – 1962. október 11-én kezdődött, és XXIII. János halála után VI. Pál pápa fejezte be. A zsinat korfordulót jelentett a katolikus egyház életében, évszázados törvényeket, szokásokat változtatott meg, és általa az egyház visszanyerte hitelességét azok szemében is, akik történelmi szerepének alkonyát jósolták.

A tanácskozás XXIII. János pápának köszönhetően a nyitás és az ökumenizmus zsinatává vált.

XXIII. János pápa 1962-ben jelentős szerepet játszott a kubai válság békés megoldásában. 1963-ban fogadta Hruscsov szovjet pártfőtitkár lányát és vejét.

1963. június 3-án Rómában halt meg. A Szent Péter-bazilika kriptájában lévő sírhelyén egy ellenőrzés során holttestét a bomlás jelei nélkül találták 2001 januárjában. A hívők szerint ez az elhunyt szentségének jele. XXIII. János pápát 2014-ben avatták szentté.

Borítókép: XXIII. János pápa testét szállítják

AFP PHOTO / Alberto Pizzoli

Ezek is érdekelhetik