király

2018.08.26. 17:38

Megtalálhatták egy ősi maja uralkodó portréját

A legendás Pakal maja király portréját találhatták meg Palenque romvárosban mexikói régészek – tette közzé a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Borítókép: Arnoldo González Cruz archeológus vizsgálja Nagy Pakal király gipszszobrát

Forrás: AFP/NOTIMEX/FOTO

Fotós: ESPECIAL/COR/ACE

A nagyjából életnagyságú szoborfejre a restaurációs munkák során bukkantak rá – olvasható a pénteki közleményben.

Borítókép: Arnoldo González Cruz archeológus vizsgálja Nagy Pakal király gipszszobrát
Fotó: ESPECIAL/COR/ACE / AFP/NOTIMEX/FOTO

Nagy Pakal király (K'inich Janaab' Pakal) Kr.u. 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé, a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé.

Erre a fejre bukkantak
Fotó: ESPECIAL/COR/ACE / AFP/NOTIMEX/FOTO

A Palota (El Palacio) nevű komplexum alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak.

A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCO kulturális világörökség része.

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki – a város kulturális és építészeti értelemben a Kr.u. 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!