Nyomon vannak

2018.09.13. 11:39

A svéd rendőrség még keresi az ellopott koronaékszereket

Letartóztattak egy embert az ügyben, de az eltűnt kincseket még nem találták meg – közölte a svéd ügyészség csütörtökön. Vajon meglesznek-e a nemzeti ereklyék?

IX. Károly svéd király

Forrás: Wikipedia

A tolvajok még július 31-én délidőben, egy zárt és riasztórendszerrel védett vitrinből vitték el a svédországi Strängnäs katedrálisából az ott eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. Az elkövetők motorcsónakon hagyták el a helyszínt, amely néhány száz méterrel távolabb, a Malaren-tavon várt rájuk.

Az ellopott kincsek a svéd rendőrség által közreadott képen. Fotó: AFP / Swedish Police

A temetési szertartásra készített királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. Az 1625-ben elhunyt királyné kisebb fejéke ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, az ékszereket csak később helyezték vitrinbe. Egyelőre nem találták meg az ellopott nemzeti kincseket, amelyek ismertségük miatt eladhatatlanok.

Az ékszerek otthona, Strängnäs katedrálisa. Fotó: strangnas.se

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy információ nyomán megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett. Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Borítókép: IX. Károly svéd király egy 17. századi ismeretlen festő képén

Fotó: Wikipedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!