Nem csak Velence lehet oda

2018.10.20. 18:37

Számos világörökséget veszélyeztet a klímaváltozás a Földközi-tengeren

Az UNESCO világörökség listáján szereplő, a Földközi-tenger térségében található Velencét, az aquileiai patriarchális bazilikát, Türoszt és Epheszoszt fenyegeti egyebek mellett a tengerszint emelkedése – mutatott rá egy, a Natures Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

A németországi Kiel és az angliai Southampton egyeteme által készített tanulmány skálát dolgozott ki a kulturális kincseknek az éghajlatváltozás által való veszélyezettségének a jelölésére. Ezek alapján a következő értékek állnak a lista élén:

 • Velence városa és a lagúnája,
 • Ferrara reneszánsz városa,
 • Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája.
 • Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas. A tanulmány szerint 37 helyszínt fenyeget jelenleg olyan árvíz, amely évszázadonként egyszer fordul elő, és 42 másikat az erózió.

  Velence évszázadonként 10 centimétert merül a lagúnában a „deltatorkolat szélesedése és az üledék lerakódása” okozta tengerszint-emelkedés miatt – figyelmeztetett már régebben az UNESCO. A 20. században további 10-13 centimétert veszített a talajvizet lecsapoló iparágak miatt.

  A libanoni Türosz romvárosát, a spanyolországi Tarragona régészeti együttesét és a törökországi Epheszoszt leginkább a part menti erózió fenyegeti.

  Az ókori Türosz városának romjai Libanonban. Fotó: Shutterstock

  A következő évszázadig valószínűleg csak a térség két helyszínét, a tuniszi medinát (óváros) és a törökországi Xanthos-Letoon romvárosát kímélik meg az árvizek és az erózió.

  Ezeknek a világörökségi helyszíneknek „számos kihívással kell szembenézniük, hogy alkalmazkodni tudjanak a tengerek szintjének emelkedéséhez” – hangsúlyozta Sally Brown, a southamptoni egyetem kutatója. A tanulmány rámutat, hogy néhány kivételtől eltekintve a műemlékeket nem lehet áthelyezni.

  Borítókép: Shutterstock

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában