új faj

2021.04.20. 18:18

Korábban ismeretlen dinoszaurusz maradványait fedezték fel az Atacama-sivatagban

Évmilliókkal ezelőtt az ősállatokat burjánzó vegetáció vette körül a most holdbéli tájnak tűnő, homokból és kőből álló vidéken.

Korábban ismeretlen növényevő dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel a világ legszárazabb sivatagában, a chilei Atacamában.

A Carlos Arévalo chilei geológus vezette kutatócsoport Copiapó sivatagi várostól 75 kilométerre bukkant rá a maradványokra.

Az állat az Arackar licanantay nevet kapta, mely kunza nyelven azt jelenti, hogy atacamai csontok. A titanoszauruszok csoportjába tartozó állatnak kis feje, hosszú nyaka és farka, valamint a többi hasonló lényhez képest szokatlanul lapos háta volt.

A közelmúltbeli paleontológiai kutatások szerint az Arackar virágzó növények, páfrányok és pálmafák között élt 66-80 millió évvel ezelőtt. Összehasonlításul: az Atacamának ma vannak olyan részei, ahol száz éve nem esett eső, így alig él meg arra növény vagy állat.

Ritka, hogy az Andok nyugati oldalán titanoszaurusz maradványaira bukkannak, noha keletre, Argentínában és Brazíliában számos fajt fedeztek már föl.

A tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában közölték a dinoszauruszfaj tudományos leírását.

Az Arackar egyes titanoszauruszokhoz képest kisebbnek tűnik. Az Andok keleti oldalán, Argentínában felfedezett Argentinosaurus több mint négyszer olyan hosszú lehetett

- írták a tudósok.

Az újonnan azonosított faj egyedének maradványait végül majd a chilei Természettudományi Múzeumban állítják ki, amely jelenleg a pandémia miatt zárva tart.

Ezek is érdekelhetik