katasztrófa sújtotta övezet

2021.09.22. 10:58

Mérgező gázok és olvadt lávafolyamok veszélyeztetik La Palma szigetét

Az olvadt láva már megközelítette a sziget sűrűbben lakott partvidékét is, veszélyeztetve egy ezer lakosú település lakóit.

Fotós: ANDRES GUTIERREZ

Fotós: ANDRES GUTIERREZ

Újabb kürtő keletkezett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egyikén működő tűzhányónál, újabb, olvadt kőzeteket tartalmazó lávafolyamok haladtak kedden a tenger felé.

La Palma sziget hatóságai figyelmeztettek kedden, hogy több veszély is fenyegeti a lakosokat, így földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső.

Kedden több kisebb földmozgás is megrázta az Afrikától északnyugatra, az Atlanti-óceánban található szigetet, tovább növelve a vasárnapi vulkánkitörés miatti félelmeket. A 85 ezer lakosú sziget az európaiak egyik kedvelt üdülőhelye.

A hatóságok közlése szerint az új hasadás arról tanúskodik, hogy a terület nem stabil és nem biztonságos, és legalább két kilométeres távolságban tartották az embereket.

A lávafolyamok, amelyeknek a magassága akár a hat métert is eléri, tovább zúdultak le a hegyoldalakon, megégetve és összelapítva mindent, ami az útjukba került, miközben megközelítették a sziget sűrűbben lakott partvidékét. Az egyik ilyen lávafolyam az ezerlakosú Todoque település felé tartott, ahol a katasztrófaelhárítók a lakosok kimenekítésére készülnek. A vulkánkitörés következtében kedd reggelig mintegy 166 ház pusztult el, és 103 hektárt borított el a láva. Keddig hatezer embert menekítettek ki.

A láva óránként mintegy 120 métert halad előre – közölte Miguel Ángel Morcuende, a vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője -, aki szerint várhatóan szerda előtt nem éri el az Atlanti-óceánt. Az egyik lávafolyam egy banánültetvényen haladt keresztül.

A kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője, Ángel Victor Torres közölte, hogy „kritikus pillanat” lesz, amikor a láva eléri a tengert.

Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. Torres emlékeztetett az 1971. évi kitörésre, amikor egy ember meghalt, miután belélegezte a tengerbe folyó láva által kibocsátott gázt.

A megváltozott szélirány miatt a vulkáni hamu elérte a szigetek nyugati oldalát, fekete szemcsék borítottak mindent. A vulkáni hamu irritálja a szemet és a tüdőt.

A vulkán naponta 8000 és 10 500 tonna közötti kén-dioxidot lövell ki, amely szintén károsítja a tüdőt – közölte a Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet.

Az új kürtő, amely hétfő éjjel keletkezett a Cumbre Vieja vulkán gerincétől 900 méterre északra, az intézet szerint egy 3,8-ös magnitúdójú földrengés következménye.

Tudósok szerint a lávafolyás akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

Torres katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a láva által érintett térséget, és közölte, hogy pénzügyi támogatást fog kérni az utak, vízvezetékek újjáépítéséhez, illetve az otthonukat és a földjeiket elveszítő családok számára átmeneti szállások megnyitásához.

Kedd estig nem érkeztek jelentések áldozatokról.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő, aki a vulkánkitörés miatt elhalasztotta amerikai utazását, felkereste a katasztrófa színhelyét. A miniszterelnök egyenesen a Kanári-szigetekről utazik a tervezett egy hét helyett egy napra New Yorkba, hogy részt vegyen az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitájában. A spanyol kormány szerint Sánchez szerdán felszólal a közgyűlésben és, találkozik Jens Soltenberg NATO-főtitkárral, akivel egyebek mellett a jövő évi NATO-csúcstalálkozóról tárgyal, amelynek Spanyolország lesz a vendéglátója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában