Immunitás

2022.01.24. 10:16

WHO: lehetséges, hogy véget ér a járvány Európában az omikron variáns hulláma nyomán

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget ér Európában.

Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít

 – jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációinak vonatkozásában.

Kluge szerint a mostani omikronhullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz, köszönhetően a védőoltásoknak vagy pedig annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette, hogy mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra.

„Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid–19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza”

 – foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus – hasonlóan az influenzához – endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Sars-CoV-2 koronavírus már nemegyszer meglepetést okozott, s ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!