Házasság hete

2022.02.17. 17:00

Skrabski Fruzsina: a házasságnak egészségvédő szerepe van

A házasságnak és a gyerekekkel foglalkozásnak nagyon fontos egészségvédő szerepe van – mondta Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke csütörtökön Budapesten az Egyensúly munkában, családban című konferencián. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Házasság hete programsorozat fővédnöke egy Lackfi János-művet olvasott fel a tanácskozáson.

Skrabski Fruzsina a Három királyfi mozgalom rendezvényén azt hangoztatta, sokan azt hiszik, hogy az egyéni vágyak megélése ad boldogságot, pedig akkor leszünk boldogok, ha egymásnak tudunk adni, ha közösségben tudunk élni.

Szólt arról is, hogy 

a magyarok döntő többsége szeretne házasságban élni, tudatos szinglik szinte nincsenek Magyarországon, csak olyanok, akiknek valamiért nem sikerül párt találniuk. A mozgalomnak éppen ezért az egyik küldetése, hogy segítsen társra találni.

Herjeczki Kornél, a Házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója kiemelte, hogy a házasságon gondolkodókat és a Magyarországon élő 3,5 millió házas embert szeretnék megszólítani és segíteni, mert a házasságban való boldog élet nem csak a párt boldogítja, fontos a gyerekeknek, kihat a munka minőségére, utóbbinak pedig gazdasági vonatkozásai vannak.

Papp Miklós görögkatolikus pap, a Sapientia Hittudományi Főiskola tanára négy szempontot emelt ki, amelyek szerinte Kelet-Közép-Európában - szemben a Nyugattal - még mindig a házasságok többségét jellemzik.

Házasságkötéskor 

nemcsak igent mondunk a társra, hanem nemet mondunk a többi lehetőségre, a házasság szakaszait - a mélységeket is - ugyanazzal a társsal éljük meg,

 minél több dologban, de főleg etikában, hitben hasonlítanak a felek, és saját családi spirituális szokásokat alakítanak ki a házastársak - ismertette szempontjait Papp Miklós.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Házasság hete programsorozat fővédnöke egy Lackfi János-művet olvasott fel, amelyben a szerző arról elmélkedett, mennyire fontos a férfiak tudatos jelenléte a családban.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a munka és család egyensúlyáról, családbarát gyakorlatokról és a házasság támogatásának lehetőségeiről.

Borítókép: Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke beszél a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Egyensúly családban, munkában című konferenciáján a házasság hetén a Magyar Tudományos Akadémián 2022. február 17-én (Máthé Zoltán/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!