Határtalan gasztronómia

2022.08.11. 16:35

Az ünnepi hétvégén minden az ételekről szól majd a szentendrei skanzenben

Az érdeklődők megkóstolhatják a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát.

Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2017. május 1-jén.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

Az ünnepi hétvégén gasztronómiai programokkal és számtalan múzeumi attrakcióval várja a Skanzen a látogatókat – olvasható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, ezen a hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát.

Perec és cipó sütés is szerepel a programban, emellett a nyári melegben csalamádét és a hideg szörpöt is kínálnak a látogatóknak. Az érdeklődők bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is jobban megismerhetik.

A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. A learatott gabonaszálakat felhasználhatják: szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek rozsszalmából. Számtalan játékudvar várja a gyerekeket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból – olvasható a közleményben.

Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél a gyerekeknek. Székely népmesék mellett „mesés ízek és ízes mesék” várják az egész családot a múzeum színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában.

A rendezvény részletes programja a https://www.skanzen.hu oldalon érhető el.

Borítókép: Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2017. május 1-jén. Fotó: MTI/Mohai Balázs 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!