Bámészkodók zaklatják

2022.08.12. 10:00

El akarják altatni a nyári szezon sztárjává vált rozmárt Norvégiában (fotó)

Bejelentették a norvég hatóságok csütörtökön, hogy el kívánják altatni az Oslói-fjord sztárjává vált rozmárt, amely akkora tömegeket vonz, hogy már a látogatói és a saját életét is veszélybe sodorja.

Freya, a rozmár

Forrás: Tor Erik Schrøder / NTB / AFP

A folytonos felszólítások ellenére, hogy ne zavarják az állatot, Freya, a mintegy 600 kilós fiatal nőstény továbbra is hatalmas tömegeket vonz - magyarázta a norvég Halászati Igazgatóság közleményében, amelyhez fényképet is csatoltak bámészkodók tömegével a rozmár közvetlen közelében.

Az emberek óvatlan magatartása és a hatóságok ajánlásainak semmibe vétele életeket veszélyeztethet 

- hangsúlyozta a Halászati Igazgatóság szóvivője, Nadia Jdaini.

Most vizsgáljuk a további intézkedéseket, amelyek között az elaltatás tényleges alternatíva lehet 

- tette hozzá.

A folytonos felszólítások ellenére, hogy ne zavarják az állatot, Freya, a mintegy 600 kilós fiatal nőstény továbbra is hatalmas tömegeket vonz
Forrás: fiskeridir.no

A rozmárok rendszerint az Északi-sarkvidék északabbra fekvő szélességeinél élnek, de Freya, aki a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros partmenti vizeiben fürdőzik.

A nyári tespedés közepette az emlősállat valóságos sztárrá vált a norvég fővárosban, lefilmezték, amint éppen madarakat kerget, vagy dereglyékre mászik fel szundikálni (egy rozmár akár napi húsz órát is alszik), s eközben jelentős károkat okozott.

A rendelkezések ellenére a bámészkodók továbbra is zaklatják az állatot, a közelében fürdenek vagy túl közel merészkednek hozzá lefotózni, akár gyerekek társaságában is 

- közölte a Halászati Igazgatóság.

Egyértelműen romlott az állapota, nem tud eleget pihenni, és a szakértők szerint stresszes állapotban van 

- mondta el a szóvivő.

A védett fajok között szereplő rozmár elősorban gerinctelenekkel - kagylókkal, kis és nagyobb rákokkal, valamint kis halakkal - táplálkozik.

Általában nem támad emberekre, de a hatóságok szerint ha veszélyben érzi magát az alkalmatlankodók miatt, akár meg is támadhatja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!