Életmód

2013.01.22. 09:53

Európa felől közelít a járvány

Vas megye - Közelít hazánk felé az influenzajárvány. Vas megyében egyelőre stagnál a betegek száma. A védőoltatást még mindig érdemes beadatni.

Bajdó Bettina

Északnyugat-Európa felől közelít az influenzajárvány - ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb összefoglalójából. Összesen 26 ország jelentett adatokat a 2013. január 7-e és 14-e közé eső időszakról. A jelentések szerint Európa-szerte egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Földrajzilag kiterjedt influenzajárványról a múlt heti tízzel szemben már 12 ország számolt be. Európában eddig 14  főleg időskorú ember halála hozható összefüggésbe az influenzajárvánnyal. Az Egyesült Királyság járványügyi hatóságai pedig arról számoltak be, hogy egyértelmű növekedés észlelhető a súlyos bakteriális tüdőgyulladás előfordulásában, amely nagy valószínűséggel az influenza megbetegedések szövődményeként alakul ki. A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a hamarosan hazánkat is elérő influenzajárvány ellen.

Dr. Stánitz Éva Vas megyei tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt héten nem emelkedett, hanem inkább stagnált a betegek száma. Hozzátette, valószínű, hogy ez az időjárásnak is köszönhető, hiszen a havazás és az erős szél miatt kevesebben jutottak el orvoshoz.

- Még mindig érdemes kérni a védőoltást - emelte ki a tiszti főorvos. - A teljes védettség kialakulásához két hét kell, de mivel még nincs itt a járvány, most is ajánlott kérni  a háziorvostól a vakcinát. Főként azoknak ajánlott, akik valamilyen rizikócsoportba tartoznak, számukra ingyenes a védőoltás. A jelentések szerint Északnyugat-Európa felől közelít majd a járvány, egy-két héten belül érhet ide, s elhúzódóbb lehet, mint az előző években. Egyelőre Vas megyében nem regisztráltak annyi megbetegedést, hogy elérje a járványos szintet. Az orvosok küldtek mintákat a pesti laborba, ám ezek egyikéből sem mutatták eddig ki a vírus jelenlétét.

Dr. Stánitz Éva szerint fontos, ha valaki megbetegszik, akkor ne menjen közösségbe, hiszen könnyen megfertőzhet másokat is. Aki influenzás, az maradjon otthon, hiszen jobb esetben  egy-két nap alatt ki tudja feküdni a betegséget. Ha mégis beteggel kerülünk egy légtérbe, akkor fontos a gyakori szellőztetés, valamint a  kézmosás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!