Életmód

2013.02.25. 12:09

Gyakorlati tanácsok a téli depresszió ellen

A tavaszvárás jegyében rendezték a Közép-kelet-európai Rekreációs Társaság (KERT) Szombathelyi Életviteli Klubjának programját.

Simon Erzsébet

Tulajdonképpen mi bajunk is van a téllel? - tette fel a kérdést a A NyME Savaria Egyetemi Központjában működő Közép-kelet-európai Rekreációs Társaság Szombathelyi Életviteli Klubjának szemeszternyitó előadásán dr. Kiss-Geosits Beatrix főiskolai docens. Hiszen hatalmas pelyhekben hull a hó, csodálatos a táj, lehet síelni, korcsolyázni, télen van a legszebb, legcsaládiasabb ünnepünk. De a télnek van egy másik arca is, amit a hideg időjárással, sok csapadékkal és köddel, korai sötétedéssel, vastag ruhákba öltözéssel jellemezhetünk leginkább, folytatta.

Ha borult és hideg az idő, sokan lehangoltnak érzik magukat, ami normális jelenség. A túl gyakori rosszkedv azonban a téli depresszió, más néven szezonális affektív zavar egyik figyelmeztető jele is lehet. A természetes fény hiánya miatt felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya, amit a melatonin nevű, elalvást is segítő hormon szintjének növekedése is jelez. Emiatt fáradékonyabbnak, nyűgösebbnek érezhetjük magunkat. A levertség másik oka a szerotonin gyorsabb lebomlása: ennek az ingerületközvetítő anyagnak - amely felelős a memóriáért, a jó kedélyállapotért is - a hiányában a jókedv is elmaradhat.

A tünetek legyőzésére számos mód kínálkozik, jelentette ki az előadó. Törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre, töltsünk minél több időt a természetes fényben, sétáljunk a napsütéses órákban, sportoljunk a szabad levegőn. Próbáljunk ki különböző relaxációs technikákat, amelyek a belső feszültséget enyhíthetik.

A mentálhigiénés szakember előadásának utolsó részében gyakorlati tanácsokkal látta el a népes hallgatóságot. Szó esett a fényterápiáról, a gyógynövények hangulatjavító szerepéről, a vitaminpótlás és a mozgás, s a társas kapcsolatok fontosságáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!