Életmód

2013.06.25. 08:46

Csalánfélék pollenjei szállnak a levegőben

A csalánfélék pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb mennyiségben az elmúlt napokban. Emellett még a pázsitfűfélék pollenszemei is szállnak a levegőben.

Bajdó Bettina

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a tavaszi fák szezonja után elindult a nyári gyomok időszaka. Köztük is kiemelkedő jelentősége van a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenszórásának.   A 24. héten elején az előző hétvégénél kissé alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától viszont fokozatosan felerősödött, hétvégére pedig már elérte a magas szintet.

A héten a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben, koncentrációjuk a hét közepétől országszerte (a vasi megyeszékhelyen is) magas szintet ért el.  A csúcsán már túl van a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporát azonban így is - Salgótarján kivételével - a   hét közepétől mindenhol ismét magas koncentrációban monitorozták.  Több városban is közepes, Nyíregyházán szerdán magas szintet mértek a bálványfa virágporából. Tüneteket okozó koncentrációban regisztrálták még egy-néhány napon a fenyőfélék pollenjét Győrött,  Szombathelyen és Zalaegerszegen.  Alacsony koncentrációban jelen voltak még a csapdákban a bodza, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemei.

A kültéri allergén gombák mennyisége Szombathelyen is elérte  a  magas szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!