Életmód

2013.06.09. 14:08

Igény és szükséglet

„Lassan megkeresem, gyorsan elköltöm.” Ön vajon képes különbséget tenni igény és szükséglet között?

A proaktív ember ügyel arra, hogy a munka ne váljon a költekezés csapdájává. Tisztában van azzal, hogy életben maradásához ki kell elégítenie a szükségleteit (táplálkozás, lakhatás, közösséghez tartozás), s hogy az igények mindig személyhez kötöttek (például autó, mosógép). A fogyasztói társadalmat kiszolgáló gyártók nem gondolkodnak környezettudatosan, munkásaikat rossz körülmények között hajszolják túl olyan haszon reményében, amiből csupán a tulajdonosok és a befektetők részesednek.

Olyan munkát kell találnunk, amelyben örömünket leljük, és amely nem a mértéktelenségre és az igények kielégítésére épül. Jövőképünket beárnyékolják az ökológiai katasztrófák, a háborúk, a járványos betegségek, a terjedő erőszak, a Föld végleges kizsákmányolása kapcsán felbukkanó félelmeink. Mit tehet egy felelősen gondolkodó ember? A fenntartható és etikus megoldások azokból a technológiai fejlesztésekből születhetnek meg, amelyek csökkentik az energia-felhasználásunkat, és helyi erőforrásokra támaszkodnak, saját testünket, lelkünket és gondolatainkat is ideértve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!