Életmód

2013.09.22. 08:41

A fogak ékszerek

A jó megjelenéshez, a sikeres kommunikációhoz hozzátartozik az ápolt, szép fogsor. A fogak az ékszereink.

Dr. Turcsány György fogorvos

A fogsor a mosoly nélkülözhetetlen eleme, emellett a rágásban, a beszédben, a hangképzésben is fontos szerepet játszik. Sokak számára talán közhely az „az vagy amit megeszel" jelmondat, így figyelmen kívül hagyják a táplálkozásra, a helyes napi étrendre való tudatos odafigyelést.

Ha nassolunk, tegyük okosan! Válasszunk magas rosttartalmú gyümölcsöket és zöldségeket; tisztító hatásúak, serkentik a nyáltermelést úgy, hogy megnövelik a rágási időt, ekkor a nyál a szájüregünk első védelmi zónája. Figyeljünk arra, hogy jelentős részük magas savtartalmú, így fogyasztásuk után közvetlenül nem javasolt fogat mosni. Ilyenkor sérülékeny leginkább a zománc, ezért érdemes megvárni, amíg a nyál természetes módon helyreállítja a kioldódott ásványi sókat és helyreáll a ph–egyensúly a szájban.

A rendszeresen fogyasztott sajt a nyál serkentésén kívül magas kalciumtartalmának köszönhetően segít visszaépíteni a fog keményszöveteiből savi hatásra kioldódott ásvány sókat.

Fontos a tea (zöld, fekete) fogyasztása: polifenol tartalmának köszönhetően megakadályozza a plakkban képződő baktériumok savtermelését és működését. Fluorid tartalma is jelentős, így a plakk baktériumának anyagcseréjét is gátolja, valamint erősíti a zománc felszínét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!