Életmód

2013.12.22. 16:45

Tradicionális thai masszázs

Olykor nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van egy kis felüdülésre.

Ambrózai Zsuzsanna

Karácsony környékén szeretteinkre gondolunk, ajándékokkal igyekszünk nekik kedveskedni, meglepni őket. Ilyenkor mindenki eszünkbe jut, aki fontos, de valóban mindenkire gondolunk? Mi a helyzet önmagunkkal, meglepjük-e magunkat is, hagyunk-e időt a pihenésre, kikapcsolódásra, vagy teljesen elveszünk a bevásárlás, sütés-főzés forgatagában? Ha valódi pihentető, regeneráló dologra vágyunk, akkor érdemes megajándékozni magunkat egy igazán jó masszázzsal és nem csak karácsony apropóján.

A lehetőségek tárháza bőséges, van miből válogatni, van, aki a frissítő masszázstól érezheti magát úgy, mint, aki újjászületett, mi azonban a masszázsnak egy különlegesebb válfaját ajánljuk.

A thai masszázs különlegességéről, sajátosságairól beszélgettünk Sőr Emőkével, egy szombathelyi szalon egyik tulajdonosával.

A thai masszázs nem csak egyszerű felfrissülést nyújt, ez egyfajta holisztikus dolog, ahol a testet és a lelket egyaránt gyógyítják. Ha úgy tetszik, a kezelés során mindkettő egyaránt felfrissül.

Az ilyen jellegű kezeléseknél nem is a masszázson van a lényeg, persze gyógyító szempontból igen, de nagyon fontos a környezet és a közeg. Ahogy belép az adott térbe az ember, máris egy más, autentikus környezetbe csöppen. Az illóolajok illata, a lágy zene, a halvány fények, a nyugalom áradása ezek mind együttesen járulnak hozzá a kikapcsolódáshoz, ami szinte majdnem ugyanolyan fontos, mint maga a masszázs.

Hong Thaiföldről érkezett Szombathelyre, és bár diplomás, azt mondja, hogy ezek a mozdulatok az ottaniak vérében, kezében vannak. Fotó: Ohr Tibor

Hasonló érzésekről, élményekről tudott beszámolni Perjési Péter is, aki ottjártunkkor éppen egy kezelésről jött ki. Jövök legközelebb is, nagyon jó élmény volt mondta el a tradicionális thai masszázs után. Nagyon sok masszázsfajtát kipróbáltam már, látszerészként dolgozom, sokat görnyedek, és való igaz a sport is sokszor kimarad az életemből, ezért szükségem van egy kis felfrissülésre. Ha tehetem, hetente eljövök, mert ilyenkor mindig egy kicsit újjászületik az ember mondta.

De milyen is a tradicionális thai masszázs? Mint minden fajtának, ennek is megvan a maga felépítése. Kis bemelegítés, átmozgatás, utána pedig jöhet a lényeg .

A diplomás thai masszőzök férfiakat megszégyenítő erővel emelgetik, fordítják, csavarják az ember testrészeit, mindezt természetesen a megfelelő anatómiai tudás birtokában, s csakis úgy, hogy az a kedves vendégnek jó legyen, mégha abban az adott pillanatban mindaz, amit csinálnak, nem is a legkellemesebb. A hatás azonban garantált.

A hagyományos, frissítő vagy gyógymasszázsokkal ellentétben itt az ember ruhában van, és krémeket, olajokat sem használnak. A hangsúly ugyanis nem ezen van, hanem azon, hogy az izmok, az apró csontok a lazítással ismét a helyükre kerüljenek. Aki azonban mégis úgy érzi, hogy a hagyományos vonulat közelebb áll hozzá, annak ajánlott az illóolajos masszázs, amely ugyan szintén tradicionális, de ez már elsődlegesen nem a csontok ropogtatásáról szól. S hogy mindez miért autentikus? Mert thaiföldi hölgyek végzik, akiknek, ha úgy tetszik, a vérükben van ez a mesterség. Érdemes kipróbálni ezt a felfrissülési módot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!