Életmód

2014.10.06. 05:36

Vegyünk levegőt!

Vannak technikák, amelyek segítenek abban, hogy a stresszes helyzeteket és a bennünk lévő érzelmeket jobban tudjuk kezelni. Ilyen a kineziológia.

Horváth Nikolett kineziológus

A stressz nem más, mint csökkentett tudatosság. Minden környezetünkből származó információ hatással van az érzelmeinkre. Rohanó világunkban folyamatos alkalmazkodásra kényszerülünk. Dr. Selye János professzor szerint a stressz a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételre. A stresszt nem maga a történés okozza, hanem a rá adott érzelmi válaszunk. A megtörtént eseményt nem tudjuk megváltoztatni, de az érzelmek változtatásával megszűnik a hozzájuk kapcsolódó stressz. Vannak technikák, amelyek segítenek abban, hogy ezeket a helyzeteket és a bennünk lévő érzelmeket jobban tudjuk kezelni. Ilyen például a kineziológia.

A kineziológiában ismert egyik legjobb technika a légzésre való odafigyelés. Napi 10-15 perc reggel és este: a mélylégzésre való odafigyelés megnyugtatja a lelket és a szervezetet. Napközben rohanunk, kapkodunk, még a levegővel is spórolunk. Nem jut elegendő oxigénhez a szervezet és az agyunk. Az egyik leghatékonyabb gyakorlat a kineziológiában a polarizált egyensúlyként ismert korrekció, melyet jógalégzésként is nagyon régóta használnak: a hüvelykujjunkkal befogjuk az egyik orrlyukat, és a másik orrnyíláson át vesszük a levegőt. Kicsit benn tartjuk, majd a korábban befogott orrlyukon át fújjuk ki. Mindezt háromszor az egyik, majd a másik orrlyukkal. Hatásos fejfájásra, stresszhelyzetben, fáradtságra, ha megnyugvást akarunk.

Tehát lélegezzünk mélyeket, végezzünk hasi légzést az egészségünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!