Életmód

2015.08.30. 12:09

Wellness a léleknek - a coachingról

Zalaegerszeg - A saját életére, problémáira senki sem képes kellő távolságból rápillantani, ezért sokszor a szemünk előtt lévő megoldást se vesszük észre. Nem látjuk a fától az erdőt, tartja a mondás.

Arany Gábor

Ilyenkor sokat segíthet, ha valaki rávezet minket, hogy más szemszögből lássuk az elénk tornyosuló, megoldásra váró helyzetet. Ebben lehet hasznunkra a tanácsadó, vagy ahogy a a nemzetközi elnevezéssel illetik a coach.

- A coaching és a coach szakma bár egyre divatosabb, még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon, sokan nem értik, miről van szó - magyarázza Gérusz Judit, aki humánerőforrás menedzseri, szervezői diplomája mellé sajátította el a coach képzettséget. Amivel pszichológushoz fordulnak, az betegség, aki a coach segítségét kéri, az nem beteg, csak megoldandó gondjai vannak. Ezért ez a kifejezés magyarra életvezetési tanácsadóként is fordítható annak ellenére, hogy a coach lényegében nem ad tanácsot, hanem rávezet a megoldásra, elindít a változáshoz vezető úton mondta.

Gérusz Judit: Megfeledkezünk arról, mi is változtathatnánk önmagunkon, gondolkodásunkon. Fotó: A szerző

Saját gondjainkat nehéz érzelmi felülemelkedettséggel, tárgyilagosan szemlélni. Elfogultságunk miatt túl közelről szemléljük a dolgokat, így a rálátásunk, a megértésünk csak egyes részeltekre terjed ki. Az életvezetési coachingban a kliensnek segítenek tisztázni, mit akar az élettől, a coach támogatja és bátorítja a változás folyamatában.

- Sikertelen párkapcsolatai miatt fordult hozzám az a hölgy, a aki egyébként könnyen ismerkedett az interneten. Általában nála fiatalabb férfiak érdeklődését keltette fel és fogadta el közeledésüket. A virtuális világban folytatott bensőséges beszélgetéseken túl azonban a személyes találkozásig legtöbbször már el sem jutott. Mint kiderült, mindig a partnerei igényeire figyelt és nem a sajátjára, a férfiak pedig pár hónap elteltével kiléptek ebből. A beszélgetéseken ugyanis ő panaszfallá, lelki szemetes ládává vált, majdnem anyai szerepbe csúszott. Miközben olyan férfira vágyott, akire felnézhet. Mivel a kapcsolatait egyformán építette fel, az eredmény is ugyanaz volt. Erre kellett ráébreszteni őt - magyarázta.

- Legtöbbször a problémát kell tisztázni, Nem látják saját értékeiket, lehetőségeiket, illetve a másik véglet sem ritka, hogy hatalmas önbizalommal beszélnek a valójában nem létező pozitív tulajdonságaikról Sokszor úgy gondoljuk, a környezetünknek kell megváltoznia, hogy rendben legyen az életünk, és megfeledkezünk arról, mi is változtathatnánk önmagunkon, gondolkodásunkon, hozzáállásunkon. Sőt, ez a legegyszerűbb. A cél az lenne, hogy személyiségünk fejlesztésére ugyanolyan figyelmet fordítsunk, mint ahogyan eljárunk rendszeresen kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz, focizni vagy konditerembe. Nem csak a testünket, bensőnket is ápolni, gondozni kell. Ép lélekkel ép testben! mondta

Ha közmondással kezdtük, zárjuk azzal. Suszternek a cipője lyukas, és a coach lelke..?

- Értem a célzást - mosolyodik el az ötgyermekes anyaként is helytálló, nem átlagos életutat bejárt Gérusz Judit. - Időről-időre fel kell tennem a kérdéseket magamnak is, hogy ráleljek a válaszokra; most úgy érzem, megtaláltam a helyemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!