Életmód

2015.10.18. 07:40

A jó ügyért együtt dobog a szívük – A Vas Megyei Szív Egyesület folyamatosan szervez szűréseket

A Vas Megyei Szív Egyesület nem kisebb célt tűzött ki maga elé, megóvni az embereket a visszafordíthatatlantól. Folyamatos szűrővizsgálataik hozzájárulnak ahhoz, hogy még időben észleljék a gondokat

Bajdó Bettina

Horváth Ferenc, a Vas Megyei Szív Egyesület titkára elmondta, hogy november 21-én lesz éppen 24 éves az egyesület. Dr. Tarján Jenő kardiológus főorvos alapította egykor, aki hosszú ideig elnökként is ténykedett. Az egyesület mellett létrejött a szív alapítvány is, mely az utóbbi években nagy segítséget jelentett.

- Nagyon nehéz ma egy egyesületnek talpon maradnia - folytatta a titkár. - Kevés támogatást kapunk, miközben komoly feladatot vállaltunk magunkra. Egy szűrés 900 forintba kerül, a mi szűréseinken pedig nagyon sokan vesznek részt. Szerencsére a szombathelyi önkormányzat támogat minket, pályázatokat írnak ki, amelyek segítségével meg tudjuk valósítani a célkitűzésünket. Reméljük, hogy még többen az ügyünk mellé állnak a jövőben. Jelenleg Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke vállalta az elnöki pozíciót az egyesületben.

Újhelyi Istvánné is részt vett a zanati ingyenes szűrővizsgálaton. A tesztek egy részét Horváth Ferenc, az egyesület titkára végezte el Fotó: Unger Tamás

Amikor az egyesület létrejött, már akkor is komoly kihívást jelentett a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága, csak kevesebben tudtak róla. A rehabilitációra akkoriban is kevés pénz jutott, a kórházban erre minimális keretet tudtak elkülöníteni. Az alapítójuk nagyon sokat tett azért, hogy ne maradjanak magukra a betegek, s nagyon sok jó szakember állt az ügyük mellé.

- A tagjaink nagy része már átesett valamilyen komolyabb megrázkódtatáson - tette hozzá Horváth Ferenc. - Egyik tagunk közel egy éve éppen tekézett, elgurította a golyót, majd hirtelen összeesett. Szerencséjére a közelében lévők azonnal megkezdték az újraélesztését, a mentők pedig folytatták, így túlélte a stroke-ot. Mostanában ismét tekézik velünk. Azt mondja, ha mindez otthon történt volna vele, nem élte volna túl. Nemrég voltunk Szolnokon, a sporttalálkozón, itt minden évben a „szívesek” gyűlnek össze. Hét aranyat, hat ezüstöt és egy bronzérmet hoztunk haza. Van úszóklubunk, ők idén is tartoltak.

A szív- és érrendszer kórfolyamatai a világ szinte valamennyi fejlett országában a leggyakoribb megbetegedések, illetve a vezető halálokok közé tartoznak. Ez a megállapítás a magyarországi viszonyokra is érvényes. Hazánkban ezek a betegségek a férfiak között a fiatalabb korosztályokat is érintik, e téren majdnem mi vagyunk a listavezetők. Az erek főként az agyban, a szívben, a vesékben és az alsó végtagokban szűkülhetnek le.

- Nagyon fontos a prevenció, mi ebben próbálunk segíteni - jelentette ki a titkár. - A Joskar-Ola napokon 114 embert szűrtünk, ahogy kipakoltunk, egy perc megállásunk sem volt. 31 embernél mértünk kóros eredményeket, közülük 30-40 százalékuk magas vérnyomásban szenvedett. Mi minden alkalommal vérnyomást, cukor- és koleszterinszintet mérünk. A héten Zanaton tartottunk szűrőnapot, 152-en jöttek el. 26-uknak magas volt a vérnyomása, tízen a magas cukor miatt szenvedtek, ötüknek pedig a koleszterinszintje volt magas.

A titkár szerint fontos, hogy aki tudja, hogy szenved valamilyen betegségtől, otthon is ellenőrizze értékeit. Ha kell, orvosával konzultáljon, és szedje a gyógyszereit. Vannak azonban olyanok, akiket nehéz meggyőzni. Pedig a stroke veszélyes, a szűrés pedig életet menthet. A cukorbetegségnél nehéz, hiszen nemcsak gyógyszereket kell szedni, hanem életmódot is váltani kell. A titkár szerint ez nem könnyű, a saját bőrén tapasztalta, de ha az ember egyszer hozzászokik, utána már nem nehéz tartani a diétát.

- Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tegyenek, ha valaki összeesik mellettük és a mellkasát fogja - hangsúlyozta Horváth Ferenc. - Bár sokan tudják az újraélesztés lépéseit, s vannak több helyütt is újraélesztő készülékek, a legjobb, ha azonnal hívjuk a mentőket. Amíg pedig ők kiérnek, a mentésirányító utasításait kell követni. A tapasztalat szerint hazánkban egyre növekszik a stroke-os betegek száma. Jelentősek a gyógyászat eredményei, különösen elterjedt diagnosztikai eljárás az érfestés, de legfontosabb a prevenció. A megelőzés érdekében csökkenteni kell a zsíros ételek fogyasztását, fontos a dohányzás elhagyása, de leghatékonyabb megelőző módszer a szűrés. Mi ebben tudunk segíteni!

Nehéz az egészségkultúra átalakítása

Az egyesület támogatója prof. dr. Nagy Lajos kardiológus főorvos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, aki előadásokat is tart az érdeklődőknek. Szerinte a legfontosabb és egyben legnehezebb az életmódváltás, több testmozgásra és kevesebb stresszre lenne szükség. Emellett jó lenne, ha több zöldséget fogyasztanánk, mert csak így lehet a túlsúlyosságot és a koleszterinszintet csökkenteni. Nehéz egy országban az egészségkultúra megváltoztatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!