Életmód

2015.10.14. 15:49

Kiss Károly, a sikeres igazgató nyugdíjasként országos kezdeményezéseket indított el

Szombathely - Kiss Károly néhány nap múlva 82 éves lesz. Egy Agatha Christie mondás jut eszembe róla: az idős kor a végtelen lehetőségek kora . Kiss Károly esetében ez így igaz.

Némethy Mária

58 éve házasok, s igazi harmóniában, boldogságban élnek egymással, Csorba Máriával. 1957 karácsonyán kötöttek házasságot a ferences templomban. Kiss Károly egy történelmi múltú katolikus és egy konvertita „zsidó" családba nősült. A katolikus Csorba család felmenői között volt a mind a mai napig nagyon tisztelt Kovács Sándor megyés püspök, de volt miniszteri tanácsos, signum laudis-sas-szal kitüntetett pénzügyi igazgató nagypapa és egy törvényszéki bíró apa. Felesége anyai ágán a konvertita zsidó nagyapa a körmendi kórház alapítója, dr. Vizi Henrik igazgató főorvos, a dédnagyapa az Auschwitzban meggyilkolt Vizi Jenő gyáros, és ott van dr. Vizi Ferenc budapesti ügyvéd is, aki Wallenberghez kapcsolódva menleveleket gyártott, ám árulás miatt a Gestapo letartóztatta és felakasztották.

Ez a családtörténet kicsit sem szokványos. Pláne ha hozzátesszük még, hogy Kiss Károly – aki mind a mai napig szülei házában él – egy szociáldemokrata kisiparos fia. A premontrei gimnázium kitűnően tanuló kisdiákjaként élte meg, amikor édesapját 1944 novemberében „bevonultatták" munkaszolgálatra.

– Ez a sokirányú családi örökség kötelez – hangsúlyozza Kiss Károly, aki nagyon sokat tett a zsidó keresztény együttélésért megyénkben. Hét éves kutató és szervezőmunkájának volt az eredménye, hogy a szombathelyi dr. Prugberger József kórházi főorvos és a kőszegi szerzetes dr. Őry Wachter István megkapta a legmagasabb izraeli kitüntetést, felkerültek a Világ Igazai falára. A szombathelyi főorvos, valamint a kőszegi szerzetes 1944 tavaszán saját biztonsága és élete kockáztatásával mentette meg az akkor tízéves Görög Sándor életét, aki akadémikus lett, s mind a mai napig baráti kapcsolatot ápol Kiss Károllyal.

A kor nem mérvadó, a néhány nap múlva 82 éves Kiss Károly ma is lendületben van, folyton tervez, ügyeket intéz, telefonál. Fotó: Unger Tamás

Kiss Károly kezdeményezésére 2010 tavaszán a szombathelyi püspöki palota dísztermében a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Zsidó Hitközség szervezésében megvalósult a „Mondd el fiaidnak" címmel megrendezett országos hírű konferencia: katolikus és zsidó találkozó a vészkorszakról, amelyen megemlékeztek Kovács Sándor megyés püspök életmentő tevékenységéről. A konferencián felszólalt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi történelminek nevezte az emlékkonferenciát, amely a szeretetre, békességre és toleranciára intő isteni tanítást képviselte, és a szolidaritás megvalósítása érdekében született meg.

Ennek kapcsán jelent meg 2013-ban a Mondd el fiaidnak című könyv Kiss Károly összeállításában és szerkesztésében. Fontos helytörténeti kiadvány, amely visszaemlékezéseket is tartalmaz, egyéni sorsokat, s fotókat például a kőszegi zsidók elhurcolásáról. Óriási kutatómunka előzte meg a kötet megjelenését.

Kiss Károly köszönő leveleket mutat. Dr. Erdő Péter érsek, Orbán Viktor miniszterelnök, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és még sokan mások írták neki szerte a világból, merthogy könyve nagyon sok helyre eljutott.

Szívesen emlékezik arra a pillanatra is, amikor kezdeményezésére tavaly áprilisban. a Magyar Holokauszt év alkalmából 16 elhurcolt diákra, köztük Kiss Károly osztálytársaira is emlékeztek a premontrei gimnáziumban. Keresztény harangok is szóltak értük azon a napon Szombathelyen.

– Én büszke vagyok szülővárosomra, hogy élen jár a zsidó keresztény párbeszédben – hangsúlyozza Kiss Károly.

A hajdani kitűnő focista, később sikeres vállalatigazgató kiválóan eligazodott az üzleti világban, s élete során mindvégig betartotta édesapja tanácsát: távol tartotta magát a politikától. Lehetne még arról is írni, hogy neki köszönhetően a Haladás lett hazánkban az első szponzorált csapat, egy világmárkát előállító sportszergyártó cég támogatta. Vagy, hogy a 70-es években miként lett országos példa kezdeményezése, a termelőszövetkezetek értékesítési vállalkozása, s lettek olcsóbbak Vasban a termények.

Kiss Károly gazdasági és társadalmi munkásságát több rangos hazai és külföldi kitüntetéssel ismerték el, házukban fiókok vannak ezekkel tele. A telefonja gyakran megcsörren, sokan keresik. Köztük két leányuk is: a csecsemő és gyermek szakorvossá lett Zsuzsa és az édesapja példáját követő, agrármérnöknek tanult Judit, no meg az unokák. Összetartó szeretetben élnek már a kiterjedt nagycsaládban. Kiss Károly szerint ebben oroszlánrésze van nagyszerű feleségének.

– A kiváló emberek emlékének megőrzése kötelez – hallom tőle, s nem is kell mondania: biztosan lesz még olyan jelentős történés, amelynek a kezdeményezője, motorja Kiss Károly lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!