Életmód

2015.10.03. 07:37

Téli üzemmód - hamarosan véget ér a pollenszezon

SZOMBATHELY - Jó hír az allergiásoknak, hogy fellélegezhetnek, hamarosan véget ér a pollenszezon. Téli üzemmódra kapcsol a pollencsapda is.

Civil Tudósítónktól

Az Országos Környezetegészségügyi Központ Aerobiológiai és Pollenmonitorozási Osztályának adatai szerint a következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is az alacsony tartományban marad. A többi, nyáron virágzó allergén növény pollenkoncentrációja csökkent, pollenjeikből csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont emelkedik, sokfelé elérheti a magas szintet is.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, jelenleg Szombathelyen sem magas a pollenszórás. A szél néha megélénkül, ami rossz hír az allergiásoknak, hiszen ilyenkor több pollen száll a levegőben.

Dr. Stánitz Éva tisztifőorvos Fotó: Vn-archív

- Még mindig van a pollencsapdában a parlagfű virágporából – folytatta a tisztifőorvos. – Igaz ebből most már csak alacsony szintet mértünk. Várhatóan október elején, közepén csak elvétve találunk belőle a csapdában. A most jelentkező erős nátha, illetve kötőhártya-gyulladás inkább már a megfázásnak tudható be, nem pedig az allergiának. A nagyon erős allergén növények levirágoztak. Az idei szezon rövidebb volt, mint a tavalyi, az augusztus és szeptember sem kiemelkedő allergia szempontjából. A pollencsapda is már csak pár héten át működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!