Életmód

2016.12.02. 14:50

(Sz)ép testben ép lélek

Télen nem elég csak meleg ruhákkal védeni testünket a hidegtől, fontos, hogy megfelelően ápoljuk bőrünket. Tippjeink segítségével elejét veheti a nagyobb károsodásnak.

Vadas Krisztina

Sok nő szenved az év minden napján a száraz bőrtől, de a szerencsésebbeknek is meggyűlik a baja a téli időszakban a kiszáradással. Habár a testápolás minden évszakban fontos, ilyenkor kiemelten kell ügyelni rá.

HIDRATÁLÁS

A száraz bőr elleni védekezés alfája és ómegája a nedvességgel való feltöltés, és ezt nem kívülről kell kezdeni. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. A legjobb, ha tiszta vizet és gyógynövényteákat iszunk. A cukrozott üdítők és az alkohol csak további vizet vonnak el a szervezettől, dehidratációt okoznak.

A bőr kiszáradásának további okozója lehet, hogy a fűtés miatt a szobában csökken a páratartalom. Tegyünk a fűtőtestre egy tálkában vizet, amelyet egy kis illóolaj hozzáadásával akár illatosítóként is hasznosíthatunk.

Természetesen a külső hidratálásról sem feledkezhetünk meg. A legjobb, ha rögtön zuhanyozás után kenjük be magunkat a testápoló krémmel, mert így még több vizet zár a bőrbe.

A kényes területek még nagyobb odafigyelést igényelnek Fotó: Shutterstock

KÉZÁPOLÁS

A kezünk a leginkább igénybe vett területe a testünknek, és ráadásul a bőr is vékonyabb ezen a részen. Nap mint nap érintkezik a külső hatásokkal, apró sérülések érhetik, ezért oda kell figyelnünk rá. A mindennapi kéz-krémes ápolás mellett érdemes hetente egyszer több időt szánni rá. Radírozzuk le barna cukor és olaj keverékével a bőrt, majd egy zsírosabb, tápanyagokkal teli krémmel vagy olajjal vastagon kenjük be, és húzzunk rá kesztyűt. A legjobb, ha egész éjszakára így hagyjuk, de ha ez kényelmetlen, minimum egy órán át viseljük. A bőr ettől csodálatosan puhává válik.

KINCSEK A TERMÉSZETBŐL

A téli hónapokban érdemes kalandozni egy kicsit a natúrkozmetikumok világában. Általában a krémek, testápoló szerek tartalmaznak valamilyen parabénszármazékot, amelyek káros hatásairól megoszlanak a vélemények. Az azonban kétségtelen, hogy a hideg időben tiszta tápanyagokra van szüksége a bőrnek a legjobb regenerálódás érdekében. Nézzünk szét a natúrkozmetikumok között, ma már térhódításukkal az áruk is csökkent, megfizethetők. Vannak kifejezetten olyan termékek, amelyek kizárólag akár elfogyasztásra is alkalmas anyagokat tartalmaznak, így a bőrnek is kifejezetten jót tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!