Életmód

2017.02.24. 19:25

Egészséges-e a vega életmód?

Celldömölk - Wildner Judit kertészmérnök tartott előadást arról, hogy jó-e vegetáriánusként élni, valmaint milyen hatásai vannak a húsmentes táplálkozásnak az egészségre.

Gyuricza Imre

Jelenleg még a tudomány sem foglalt állást abban, hogy melyik a jobb döntés: hússal vagy anélkül táplálkozni. Manapság az emberek döntő többsége még mindig az előbbire szavaz, és fogyasztanak állati eredetű ételeket. Talán sosem derül ki, hogy az egészségünket melyik életmód szolgálja jobban, de érveket sorakoztatni lehet mindkettő mellett és ellen is.

Wildner Judit kertészmérnök Celldömölkön beszélt a vegetáriánus életmódról. Előadásán a résztvevők megismerkedhettek az emberi táplálkozás alternatív ágával, a vegetarianizmussal, és azt is bemutatta az előadó, hogy mennyire káros a helytelen táplálkozás az ember számára. Szerinte a növények a teremtő ajándékai az embernek, s ennek megfelelően ideális étrendet biztosítanak számunkra.

Wildner Judit szerint a növények a teremtő ajándékai az embernek, ennek megfelelően ideális étrendet biztosítanak számunkra Fotó: Gyuricza Imre

Míg a hús, a tej, a tojás - jelentős tápértékük mellett - inkább mérgeznek minket, mint táplálnak. Nos, ezek alapján a legtöbbünk már nem is élhetne, mégis itt vagyunk - merült fel a kérdés.

Élünk, de számos betegséggel küzdünk, és a tudomány jelentős vívmányai, így az orvostudomány óriási fejlődése ma is csak azt jelenti, hogy reagálunk a bajokra, de nem megelőzzük azokat. Jobb lenne a prevencióra fektetni a hangsúlyt, és elkerülni azokat a tényezőket, amelyektől kialakul például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. A megoldás azonban nem olyan egyszerű, mint tűnik. Az, hogy ha mostantól csak hajdinát, hüvelyeseket és kölest eszünk, még nem jelenti azt, hogy máris megmenekültünk a bajoktól, gyógyszerköltségtől, táppénzes időszaktól, de talán kisebb számúra csökkentené a megbetegedéseket.

Ugyanis az orvosok által végzett kutatások, tanulmányok szerint a vegetáriánus ételeket könnyebb megemészteni, többféle tápanyagot tartalmaznak, és kevésbé terhelik meg szennyeződéssel a testet. Kimutatták: a vegetáriánusok kevésbé érzékenyek a mai kor főbb betegségeire, így hosszabb, egészségesebb életet élnek. A kutatók szerint a fizikai problémák is elkerülik azokat, akik nem fogyasztanak húst, ritkábban járnak orvoshoz és kevesebb fogproblémájuk van. Az immunrendszerük erősebb, a testük tisztább, finomabb és a bőrük szebb.

Ha nem is foglal az orvostudomány egységesen állást az ügyben, az biztos, hogy javasolják a húst fogyasztóknak is a rövid leállást . A böjti időszak kapujában érdemes elgondolkodni a kis ideig tartó önmegtartóztatáson. A dietetikusok nem javasolják a negyven napos megvonást, a szakmai megegyezés szerint a három napos böjt az ideális. Ezek az időszakos megvonások jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, és a keringési rendellenességek elkerülésében, valamint a fogyókúrában is segítenek. Emellett mivel a hús erős antigén hatású fehérje, húsmentes böjt során a szervezet védekezőrendszerre is pihenhet egy kicsit. A megvonás azonban nem csak a testre, a lélekre is jó hatással van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!