Életmód

2017.02.05. 17:55

Ezeket ne öntse soha a lefolyóba!

Háziasszonynak lenni nem könnyű feladat, pláne, ha kezdő az ember. Habár anyáink és nagyanyáink ellátnak mindenféle jó tanáccsal a háztartást illetően, van néhány dolog, amit magunknak kell megtapasztalnunk.

Vadas Krisztina

Ilyen például az, amikor dugulás miatt úszik a konyha. Segítünk, hogy ez ne sűrűn fordulhasson elő! Mosogatás közben egyszerűbb és kényelmesebb a lefolyóba önteni vagy dobni az ételmaradékot, mintsem elsétálni vele a szemetesig vagy a vécéig. Ám a csövekbe engedett zsír, tészta vagy éppen papír végül dugulást okozhat.

PAPÍRCÍMKÉK

Ügyeljünk rá, hogy ha gyümölcsöt vagy üvegeket mosunk, a címkéjük ne kerüljön bele a lefolyóba. Ezek ugyanis olyan anyagból készülnek, amelyek nem oldódnak fel a vízben, csak letapadnak a csövek falára. A többi szennyeződés pedig rájuk tapad, így komoly problémát okozhatnak.

Előbb minden maradéktól tisztítsuk meg az edényeket, tányérokat, utána kezdjünk neki a mosogatásnak!
Fotó: Unger Tamás

RIZS

Pucoljuk le a tányért mosogatás előtt, még akkor is, ha csak néhány szem rizs maradt rajta. Habár ezek az aprócska szemek könnyedén lecsúsznak a lefolyón, a legtöbbször nem jutnak el a szennyvízcsatornáig. A csövek falain megtapadva további vizet szívnak magukba, így sokszorosukra dagadhatnak. Ha túl sok rizs kerül a lefolyóba, akkor egész nagy csomókat is alkothatnak, ez pedig akár duguláshoz is vezethet.

OLAJOK, ZSÍROK

Ezek a konyhai dugulások leggyakoribb okozói. Az olajok más anyagokkal keveredve komoly akadályokat építhetnek a csövekben. A különböző húsok sütéséből származó, még folyékony állapotú zsírokat se öntsük soha a lefolyóba! Ezek ugyanis kihűlés után megszilárdulnak és összegyűjtik, majd egyetlen szilárd dugóvá alakítják a csőben lévő egyéb szennyeződéseket.

VAJ, MARGARIN

A vaj és a margarin - akárcsak a zsírok - különösen folyékonyan jelentenek veszélyt a lefolyóra. Kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben. Óvakodjunk ettől!

KÁVÉZACC

Nagyon sokan mossák a zacctartót a mosogatóban, ám ez nem a legjobb ötlet, ha nem szeretnénk találkozni a duguláselhárítóval. Mivel a zacc nem oldódik fel teljesen vízben, olajjal és egyéb szennyeződésekkel keveredve nagyon komoly akadályokat képezhet a csőrendszerben.

TÉSZTA

A benne lévő liszt vagy búzadara miatt a lefolyóba kerülő tésztadarabok egyre nagyobb gombóccá állhatnak össze.

LISZT

Fontos, hogy lisztet se öntsünk a csőbe, mert vízzel elkeveredve ragacsos gombócot alkot, így megtapadnak rajta az egyéb szennyeződések is, majd szépen lassan eltömít minden rést, mígnem komoly dugulást okoz. A megmaradt, összekevert panírtól sem a legjobb ötlet a lefolyón át megszabadulni. A tojásos, lisztes, morzsás keveréknek nem kell sok, hogy a csövekben galibát okozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!