Életmód

2017.07.02. 15:25

Nyáron sem kell mellőznünk a szauna nyújtotta előnyöket

Jakab Klaudia szaunamester elárulta, hogy miért jó nyáron beülni a szaunába - még ha annyira nem is kívánjuk a forróságot.

Vadas Krisztina

Az izzadás hűti a szervezetet, elengedhetetlen a test hőháztartásának egészséges működéséhez.

- Saját tapasztalatom, hogy a szaunázás hatására sokkal könnyebben izzadok, így jobban tudja hűteni magát a szervezetem a meleg napokon - mondta Jakab Klaudia. Azt gondolnánk, hogy nyáron sokan mellőzik a szaunázást, pedig nem - a rendszeres szaunázók teste igényli az erőteljes izzadást, hogy kiengedje magából a méreganyagokat. Sokan viszont ódzkodnak tőle, mondván, az amúgy is meleg levegőből még forróbb kabinba ülni nem esik jól.

A rendszeresen szaunázók szervezete kifejezetten igényli az erőteljes izzadást - még nyáron is
Fotó: Szendi Péter

- Pedig nagyon jó érzés a kilencven Celsius-fok után visszamenni a "mindössze" harminc fokba - tette hozzá nevetve Klaudia. Emellett a különböző szeánszokon a méregtelenítés mellett még fel is töltődhetünk. - A sima szaunázás során csak izzadunk, de a szeánszokon több érzékszervet is stimulálunk. A fület a zenével, az orrot az illóolajokkal. Utóbbival többféle hatás érhető el. A narancs, borsmenta illatok frissítő, hűsítő hatásúak, míg a levendula vagy a citromfű az ellazulásban segítenek - részletezte a szaunamester. - Krémeket is használunk: vannak olyan programok, amelyek során radírozó anyagokkal (barna cukor, barackmag) megújítjuk a bőrt, de vannak kifejezetten tápláló szeánszok is, melyeken masszázskrémekkel, mézzel, shea vajjal ápoljuk a bőrt. Persze ezek otthon is használható termékek, de a szauna megsokszorozza a hatásukat: a pára és a meleg hatására kitágulnak a pórusok, így a hatóanyagok mélyen felszívódnak a bőrbe - sorolta az előnyöket Klaudia.

Az egyik legkedveltebb felöntés a sörös - nem csak a férfiak körében. - Nagyon szeretik a vendégek, a szeánszok végén gyakran meg is kínáljuk őket egy pohár sörrel (alkoholmentes). A hölgyeknek azt javaslom, hogy hagyjanak belőle, azt kenjék az arcukra és a dekoltázsukra: a sörben található B-vitaminnak és ásványi anyagoknak köszönhetően puhává teszik a bőrt - árulta el a szaunamester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!