Életmód

2017.08.03. 07:17

Üveg szelektív gyűjtése

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

A háztartásban keletkező üveghulladék gyűjtése kissé eltér a korábban bemutatott műanyag vagy papír csomagolási hulladék gyűjtésétől. Ennek a közszolgáltató szempontjából az az oka, hogy az üveg nehéz és törékeny, így a rendszeresített műanyagzsákban való gyűjtés nem lehetséges. A legtöbb településen az üveghulladék gyűjtésére a szelektív szigeteken biztosítanak lehetőséget.

Egyszerűnek tűnhet a közszolgáltatónak és a lakosságnak is az üveghulladék kezelése, hiszen egy meghatározott helyre gyűjtjük, innen kell elszállítani. Mégis az a tapasztalat, hogy az üveges konténerekben rengeteg oda nem való dolog van (és nemcsak a beledobált szemétről van szó). Először is határozzuk meg, milyen üveghulladékot lehet a szelektív gyűjtőkbe tenni. Itt is támpont az elnevezés maga: csomagolási üveghulladék. Vagyis az az üveg, amibe valami bele volt töltve: italos üveg, befőttes üveg, illatszeres üvegcse, azaz az öblösüveg. Amennyiben két konténerbe történik a gyűjtés, meg kell különböztetni a fehér (víztiszta, átlátszó) és a színes üveget, melyeket külön kell az edényekbe dobni.5

A zöldudvarokban az üveg csomagolási hulladék mellett a hagyományos, nem ragasztott ablaküveg is leadható.

Nem kerülhet a szelektíven gyűjtött üveghulladék közé szemüveg, főzőlap, szélvédő, üvegedény, dekorációs üveg.

Fontos üveg-visszagyűjtési mód régről ismert üvegvisszaváltás is. Az áruházakban betétdíj ellenében visszavett üvegeket nem is kell feldolgozás útján újrahasznosítani, csak egyszerűen újrahasználni tisztítás, újracímkézés után egyéb energiafelhasználás nélkül.

Részletes tájékoztatás a www.stkh.hu honlapon található.

A sorozat következő részében a lomtalanítás lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!