Életmód

2014.07.03. 13:50

A szívbetegség a vezető halálok Magyarországon

Magyarországon, akárcsak Európa nagy részén a szívbetegség a vezető halálok. Hazánkban azonban egyre több a daganatos megbetegedésben elhunytak száma.

Bajdó Bettina

Világtérképet rajzoltak a vezető halálokokról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, melyet egy hazai egészségügyi portál közölt. E szerint Európában a vezető halálok a szívbetegség, ami igaz Kelet-Európára, Skandináviára és a Brit-szigetekre is. Ugyanide tartozik Magyarország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország. Ausztriában viszont a gége- és a tüdőrák pusztít a leginkább, akárcsak Franciaországban és Spanyolországban. Ennek alapján arra voltunk kíváncsiak, hogy nálunk melyek azok a betegségek, melyek a legtöbb ember halálát okozzák.

Közép-kelet Európában a születéskor várható élettartamot tekintve sereghajtók vagyunk. Grafika: Kelemen Attila

A Központi Statisztikai Hivatal egy kiadványban gyűjtötte össze a haláloki struktúra változását 2000 és 2012 között. Adataik alátámasztják a WHO statisztikáját, viszont változások is megfigyelhetőek. Magyarországon is a keringési rendszer betegségeiben halnak meg a legtöbben. Az ezredfordulón közel 69 ezren, 2012-ben több mint 64 ezren vesztették életüket ebben a betegségekben. Minden második elhunyt haláláért a kardiovaszkuláris halálokok a felelősek. A nemek közötti különbség kicsi: a nőknél valamivel magasabb az ehhez a csoporthoz tartozó halálozások aránya. Ez abból fakad, hogy a nők általánosan magasabb kort élnek meg, mint a férfiak és a keringési rendszer betegségei az idősebbeket érintik nagyobb mértékben. 2000 és 2012 között egyébként csökkent a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya. Ennek ellenpontját a daganatos megbetegedések jelentik, amelyek évente minden negyedik halálért felelősek és részarányuk folyamatosan emelkedik.

Vas Megye népegészségügyi helyzetéről átfogó elemzést készített dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos. Ebben is az áll, hogy a 2011. évi haláloki struktúrát vizsgálva Vas megyében vezető helyet mindkét nemnél a keringési betegségek foglalják el: nőknél 52,2, férfiaknál 42 százalék. Azt is megállapították, hogy a sárvári kistérségben a keringési rendszer okozta halálozás a megyei átlagnál jóval magasabb: nőknél 56,6, férfiaknál 47,8 százalék. Szombathely, Csepreg és Kőszeg kistérségében pedig a megyei átlag alatt van. Második haláloki helyen a daganatos betegségek állnak, ez nőknél 22,2, férfiaknál 27,5 százalék. A megyében a férfiak korai daganatos halálozásának 27 százalékát a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedései okozzák. Nőknél az emésztőrendszer rosszindulatú daganatai felelősek a legtöbb halálért, az emlőrák a második helyen áll. A daganatok miatti halálozás a celldömölki férfiak esetében jóval magasabb a megyei átlagnál, 32 százalék.

Több a légzőrendszer miatti halál

Az emésztőrendszer okozta halálozás tekintetében a májbetegségek, ezen belül is az alkoholos eredetűek dominálnak. Férfiaknál ez háromszorosa, mint a nőknél. A légzőrendszer betegségei okozta halálozásnál megfigyelhető a lassú csökkenés többszöri kiugrással. A Kormányhivatal Győr- Moson- Sopron megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által készített statisztika alapján ki kell emelni Szentgotthárd térségét a légzőrendszer betegségei okozta halálozást nézve. Itt a férfiaknál 3,9–szeres a halálozás, nőknél 3,7-szeres a kockázat (2010-es adat) Győr--Moson-Sopron megyéhez vonatkoztatva. Ez a helyzet több éve fennáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!