Nemzeti immunizációs program

2017.12.20. 11:01

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban, az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz a kanyaró elleni oltás is, így szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak.

A Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatta a tervezett változásokról. A tárca közlése szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik – olvasható a lap szerdai számában.

Hozzátették: bár a betegség általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet.

„Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta”.

Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7-1,7 százalék között mozgott.

Az Emmi szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent.

Borítókép: Illusztráció

Africa Studio / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik