WHO

2018.05.04. 20:53

Kevesebb telített és transzzsír fogyasztásával csökken a szívbetegség kockázata

A telített zsírsavak és a transzzsírsavak különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel nagy mennyiségben való fogyasztásuk összefügg a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.

A felnőttek és a gyerekek napi ajánlott kalóriamennyiségének legfeljebb 10 százalékát kellene kitenniük a telített zsírsavaknak és mindössze 1 százalékát a transzzsíroknak – figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a telített és a transzzsírok fogyasztásának visszafogásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata.

Az egyelőre csak javaslatként közzétett ajánlás célja, hogy megfékezzék a nem fertőző betegségeket – élükön a szív- és érrendszeri betegségekkel -, amelyek az évente világszerte bekövetkező 54,7 millió haláleset 72 százalékáért felelősek.

A telített zsírsavak és a transzzsírsavak különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel nagy mennyiségben való fogyasztásuk összefügg a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával – mondta Francesco Branca, a WHO vezető munkatársa, hozzátéve, hogy az elmúlt 15 évből származó tudományos bizonyítékokra alapozva fogalmazták meg mostani ajánlásukat.

Az ENSZ szakosított szerve, amely utoljára 2002-ben foglalt állást a témában, június 1-jéig várja a nagyközönség észrevételeit, amelyek nyomán várhatóan az év végén véglegesíti ajánlását.

A telített zsírok olyan állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, mint a vaj, a tehéntej, a hús, a lazac és a tojássárgája, valamint néhány növényi eredetű termékben is, mint a csokoládé, a kakaóvaj, a kókusz és a pálmaolaj.

Egy aktív felnőttnek nagyjából 2500 kalóriára van szüksége naponta. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 250 kalóriányi telített zsírról beszélünk, ami egy kicsivel kevesebb mint 30 gramm telített zsírt jelent – mondta Branca. Ennyi zsír nagyjából 50 gramm vajban, 130-150 gramm 30 százalékos zsírtartalmú sajtban, egy liter teljes tejben, vagy 50 gramm pálmaolajban található.

Fotó: AFP

A transzzsírsavak természetes módon előfordulnak a húsokban és a tejtermékekben is, ám elsődlegesen iparilag állítják elő őket: megtalálhatóak a sült krumpliban, a fánkban, a rágcsálnivalókban és az éttermek, valamint az utcai árusok által gyakran használt, részlegesen hidrogénezett sütőolajokban és zsírokban.

A WHO ajánlása szerint a túlzott mennyiségű telített és transzzsírt többszörösen telítetlen zsírsavakkal, például hal-, repce- és olívaolajjal kellene helyettesíteni. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése és többszörösen telítetlen zsírsavakkal, vagy teljes kiőrlésű gabonákból nyert szénhidráttal való helyettesítése a koszorúér-betegség kockázatának jelentős csökkenésével áll összefüggésben – írták a szakemberek.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az egészségtelen súlygyarapodás elkerülése érdekében a napi zsírfogyasztásnak nem szabadna meghaladnia a napi kalória-bevitel 30 százalékát.

A mostani javaslat összhangban van a WHO egyéb, többek között a korlátozott cukor- és nátriumbevitelre vonatkozó ajánlásaival.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik