Tengernyi hulladék

2018.09.29. 08:56

A popsitörlő katasztrófához vezet

A britek be akarják tiltani a nedves törlőkendőket, a csatornázási műveknek ugyanis elegük lett a csöveket eldugító, nem oda való hulladékból.

Nagy-Britanniában egyre több a probléma a csatornahálózattal. Jó pár évtizeddel ezelőtt a nagyvárosokat behálózó rendszert nem a mostani terhelésre méretezték, és nem is arra, hogy az emberek mindenféle lebomlani, szétfoszlani képtelen anyagokat dobáljanak bele. Az Egyesült Királyságban ezért azt tervezik, szépen lassan kivezetik a nedvesített fenéktörlő kendőket és más, hasonló (például kozmetikai) termékeket a piacról, mert túl sok kerül azokból a szennyvízhálózatba, onnan pedig a természetbe – számol be minderről a Család.hu.

A cikk rámutat, hogy a kendők anyagában sokkal több a műanyag rost, mint a papír, így hosszú évekig képes egyben maradni. Majd apróbb cafatokra foszlik, a folyókba, tengerekbe kerülve hosszú éveken keresztül sodródik, és veszélyt jelent az élővilágra – érvelnek. Ráadásul a kendők sokasága komoly gondot jelent a föld alatt futó csatornarendszer üzemeltetőinek is, mivel

a nyúlós, gumiszerű anyag könnyen dugulásokat okozhat a hálózatba került más, nem feltétlenül oda való maradékkal együtt.

Ez pedig komoly kiadásokat eredményez, nem mellesleg pedig népegészségügyi kockázatokkal is járhat. Az elmúlt évek nagy londoni dugulásai is innen erednek, a BBC beszámolója szerint az elzáródások 93 százalékát közvetlenül ezek a rongyocskák okozták. Áprilisban a Temze folyóból mindössze 116 négyzetméteren 5453 törlőkendőt halásztak ki a vízből.

A tervezetről, amit elsősorban környezetvédelmi és nem csatornaüzemeltetési okokkal indokolnak, komoly vita alakult ki a szigetországban, annak ellenére, hogy a teljes tiltás csak negyed század múlva lépne életbe.

Eközben a kendők felhasználása rohamos ütemben terjed világszerte.

A BBC-n megjelent becslés szerint 2021-re 20 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthatnak majd le a termékek gyártói. A civilek azon vitatkoznak, hogyan lehetnek emberek tömegei olyan felelőtlenek, hogy a popsitörlőt a vécébe dobják. Szülők azzal replikáznak, hogy aki cserélt már pelenkát, az tudja, hogy mekkora segítség ez a termék. Más kérdés, hogy éppen a baba tisztába tételekor kerül általában a legkevesebb nedves törlőkendő a vécébe, hiszen a többség a szennyes pelenkába csomagolva hajítja a szemetesbe.

Az egyik gyártó képviselője, Jeremy Freedman a BBC-nek azt mondta, nem a felhasználás, hanem a kivonás okozna ökológiai katasztrófát. Furcsa megállapítását pedig azzal igyekezett alátámasztani, hogy számításai szerint egy liter víz felhasználását váltja ki egy törlőkendő mondjuk azokban a gyorséttermekben, ahol ilyen kéztisztítót adnak a vendégeknek étkezés előtti és utáni tisztálkodásra a szigetországban. Ezen cég termékei biológiailag lebomló anyagokból készülnek, és mindössze három milliliter folyadékot tartalmaznak. Ráadásul – mint a gyártó állítja – az egészségügyben is komoly igény mutatkozik ezekre a portékákra. A brit kormányzatnak egyébként nem úgy általában az előre csomagolt kendővel, hanem annak anyagával van baja. A tiltás kizárólag a nem lebomló termékekre vonatkozna, vagyis ha elterjednének a környezetbarát popsitisztítók, megmenekülne az emberiség a kivonás okozta katasztrófától, és a babák tisztába tétele is könnyű maradhatna.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!