lesz hova fordulni

2018.10.24. 20:45

Krízisambulanciákat hoznak létre a kapcsolati erőszak áldozatainak

Országszerte 7 intézmény jön létre, amelyekhez már az erőszak első jelei után fordulhatnak az érintettek.

A szolgáltatás megismertetésére közös kampányt indít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin, a Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, hárommilliárd forintos fejlesztési forrásból jönnek létre a civil partnerek – köztük az ökumenikus segélyszervezet – által működtetett ambulanciák, amelyek az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Az érintettek akkor fordulhatnak az ott dolgozó munkatársakhoz, amikor már erőszakra utaló jelek mutatkoznak, de még nem érzik olyan súlyosnak a helyzetet

- ismertette.

Az államtitkár azt mondta, soha még ennyi forrás és kapacitás nem állt rendelkezésre a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépésre: 2010-hez képest több mint ötszörösére emelték a területre fordított éves finanszírozást, és most első alkalommal fejlesztési forrás is jut rá, emellett folyamatosan fejlesztik az intézményrendszert is.

Ezentúl több helyre lehet majd fordulni

Novák Katalin beszámolója szerint a közvetlen életveszélyben lévőknek segítő titkos menedékházból eddig csak egyetlen volt az országban, év végéig további hetet hoznak létre és finanszírozásukat is megemelik a korábbi 8,4 millió forintról házanként 16 millió forintra.

A súlyos bántalmazást elszenvedőket támogató krízisközpontok számát az eddigi tízről húszra bővítik, az azokra fordított összeget pedig központonként a másfélszeresére emelik

- fűzte hozzá.

Az öt évre lakhatást biztosító és a társadalomba való visszailleszkedést segítő eddigi hat „félutas kiléptetőház” mellé 15 újat alakítanak ki – mondta el Novák Katalin.

Az államtitkár megemlítette az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálatot is, amelynek 06-80-20-55-20-as telefonszámán és honlapján is lehet segítséget kérni.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy

az erőszak, így a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan, és az nem magánügy.

Az áldozatok mellett kell állni, ezt teszi a kormány és a civil szervezetek is, azonban nem üres frázisokra, hanem tettekre és tényekre van szükség – fogalmazott.

Sokan nem mernek segítséget kérni

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakértője bemutatta a kapcsolaton belüli erőszakot elszenvedőket segítő intézményeiket és programjaikat: a családok átmeneti otthonait, a kríziskezelő központokat, valamint az anonim online tanácsadási felületet.

Kutatásaikra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy

a családok több mint fele úgy gondolja, a családon belül történteket nem feltétlenül kell a külvilág felé kommunikálni, és a családot nagyon intim szférának tekintik, ezért nehezen kérnek segítséget.

Kríziskezelő ambulancia jön létre Budapesten, Devecseren, Kaposváron, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Orosházán és Szolnokon. A krízisambulanciák mellett az ökumenikus segélyszervezet új honlapot is indít www.aszeretetnemart.hu címen, a következő hetekben pedig országos roadshow-n hívják fel a figyelmet arra, hogy az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

A kampányban részt vesz a segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni küzdelmét évek óta segítő Vodafone Magyarország Alapítvány és az Avon. A cégek képviselői a sajtótájékoztatón elkötelezettségükről és további támogatásukról biztosították a szervezetet.

Borítókép: Shutterstock / Artem Furman

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!